Visszafele sülhet el a Soros-balhé: 1989-ig minden állami vezető támogatását vizsgálná a Jobbik

Az átláthatóság elvárása csak akkor lehet hiteles, ha a politikára is vonatkozik.

A legnagyobb ellenzéki párt vezetője elárulta, hogy az erről szóló javaslatot a frakció egyhangúlag támogatta, így azt jövőhéten benyújtják az Országgyűlés elé. A törvényjavaslatot továbbá ötpárti egyeztetés alá vonnák, Vona Gábor ezzel kapcsolatban hamarosan minden frakciónak levelet fog küldeni – hangzott el a sajtótájékoztatón.

A pártelnök szerint erre azért van szükség, mert jogos igény az, hogy ha a politika magával szemben is olyan átláthatósági követelményeket állít, mint a különböző szervezetekkel szemben.

Vona szerint legitim és jogos igény az átláthatóság, de az csak akkor lehet hiteles, ha a politikára is vonatkozik.

Elárulta azt is, hogy néhány hete személyesen fordult a Miniszterelnökséghez: levelében arra volt kíváncsi, hogy a különféle minisztériumokban kik azok, akik Soros Györgytől, vagy egy általa finanszírozott civil szervezettől kaptak támogatást.

Rogán Antal egyik államtitkárától viszont azt a választ kapta, hogy a kérdése törvénytelen.

„Hogyha a politika elvárja a magyarországi társadalomtól, a civil szférától azt, hogy a külföldi támogatások kapcsán legyen transzparens, átlátható, sőt erre még törvényt is alkot, akkor miért van az, hogy ezt a fajta igényt saját magával szemben nem támasztja meg? Hogy ilyen törvény a politikusokkal szemben, az állami vezetőkkel szemben nem létezik?”

Vona szerint az embereknek igénye az, hogy az ilyen kérdésekre válaszokat kapjanak, és a mostani törvényjavaslat arról szól, hogy ne legyen kettős mérce: amit elvárnak az emberektől, azt magukra nézve is tartsák kötelezőnek.

„Ha a civil szervezetek külföldi támogatására kíváncsi Orbán Viktor, akkor miért nem kíváncsi akár a saját párttársai, vagy a politikusok, és az állami vezetők támogatásaira?”

A törvényjavaslat alapján a politikusoknak azokra a kérdésekre kellene felelniük, hogy 1989 óta

- kaptak-e támogatást külföldi magánszemélytől,

- külföldi szervezettől,

- vagy olyan belföldi szervezettől, ami külföldi támogatásban részesül.

Vona Gábor kijelentette: ez a javaslat egy mérföldkő, egy „lehetőség a tisztázásra” az ország szuverenitását érintő kérdések közepette. Úgy vélte, hogy amennyiben a kormánypártok nem támogatják a javaslatot, úgy az nem jelenthet mást, minthogy a „király meztelen”, és

a kormány minden politikai küzdelme csak egy belpolitikai hecc, kampányblöff, egy újabb orbitális orbáni átverés.

A Jobbik-elnök szerint az a döntés tétje, hogy ez így van-e, vagy sem, s bízik benne, hogy a jövőheti ötpárti egyeztetésen minden parlamenti frakció kifejti konstruktív véleményét a törvényjavaslattal kapcsolatban.

[video:https://youtu.be/Rn4BcdRJ6Ug]

Már csak a rombolás maradt

Újságírói kérdésre Vona Gábor kitért arra is, hogy a Fidesz a jobbikos óriásplakátok megrongálására buzdítja tagjait, és ezt még le sem tagadják. Azt mondta, amikor egy kormánypárt minden ereje csak az ellenzék támadására megy el, akkor az azt mutatja, hogy az a párt már nem alkalmas az ország irányítására, mert nem tud valódi kérdésekkel foglalkozni, egyszerűen már csak rombolni képes.

„A Fideszben nagyon komoly félelem munkál, és annak a pártnak a plakátjait rongálja, amelyik párttól a leginkább tart, sőt amelyik párttól egyedül tart ma Magyarországon, ez pedig a Jobbik. Jól is teszi egyébként Orbán Viktor és Kósa Lajos is ha fél a Jobbiktól, mert 2018-ban le lesznek váltva”.

Bérunióra van szükség az EU-ban

Szintén újságírói kérdésre elmondta azt is, hogy miután a Jobbik képviselői múlthét pénteken szakszervezeti képviselőkkel tanácskoztak a bérfejlesztésekről, újabb ilyen eseményt szerveznek.

Ezúton Vona Gábor személyesen fogja megkeresni azokat a nagyobb szakszervezeti konföderációkat, akik „nem tudtak, nem akartak, vagy nem mertek” elmenni az egyeztetésre. Úgy vélte, „ha valakitől igazán elvárható” egy ilyen kezdeményezés támogatása -függetlenül annak politikai színezetétől-, akkor azok pont a szakszervezetek.