Érdemes volt Orbánnak meghátrálnia: már a fiatalkorú migránsok beengedése sem elég

A kormányfő súlyosan eltaktikázta magát Brüsszelben, a tranzitzónák léte is kérdéssé vált.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ szerda délután közölte, hogy az Orbán Viktor által támogatott migránsbeengedő kompromisszum már nem elegendő és az Európai Bizottság tisztségviselői részéről szó van a tranzitzónák felszámolásáról is.

A közleményükben felidézték, hogy a magyar kormány folyamatos egyeztetéseket folytatott az Európai Bizottság tisztségviselőivel az érvényes magyarországi bevándorlási szabályokról. A Kormányzati Tájékoztatási Központ szerint a kormány "nem kíván változtatni a bevándorlásügyi szabályokon", de korábban is azt kommunikálta a kabinet, hogy nem kötnek kompromisszumot a migrációs politikában, Orbán Viktor azonban Brüsszelben mégis felajánlotta a 14 és 18 év közötti migránsok beengedését. Bár a közleményben az áll: a kormány készen áll arra, hogy jogi úton kerüljön megvitatásra a tranzitzónák ügye, Orbán brüsszeli meghátrálása nem jelent biztos garanciát a sikeres érdekérvényesítésre.

A Jobbik elnöke, Vona Gábor a párt majálisán tartott pódiumbeszélgetésen rámutatott, a CEU kapcsán Orbán Viktor felesleges háborúba vitte bele Magyarországot, ennek pedig most a következménye, kára és büntetése az, hogy úgy tűnik, a 14 és 18 év között migránsok befogadását Magyarországra kényszeríti az Európai Unió. Szerdai sajtótájékoztatóján a Jobbik elnöke a kormány száznyolcvan fokos fordulatot vett migrációs politikája kapcsán megismételte: Orbán Viktor fafejűsége, szétesettsége miatt most az országon csattan az ostor.

Kedden az Országgyűlésben Dömötör Csaba államtitkár és Lázár János miniszter is elismerte, hogy nyitottak a fiatal migránsok beengedésének ügyében.

"Természetesen a Jobbik ezt nem fogja támogatni, ugyanis a párt álláspontja szerint ez növelné a nemzetbiztonsági kockázatot"

- jelentette ki szerdán Vona Gábor.

A Jobbik elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a felnőtt kor előtt álló fiatal felnőttek olyan kultúrából származnak, ahol ebben a korban már családalapítás előtt állnak. További gondot, és még több bevándorlót jelent a családegyesítés, amiről pedig hallgat a kormány.

A Jobbik ezért ismét benyújtotta az alaptörvény-módosítást, amely lehetővé tenné, hogy „se gazdag, se szegény, se fiatal, se idős migráns ne jöhessen Magyarországra". Vona Gábor emlékeztetett rá: a Fidesz képviselői többször leszavazták a javaslatot minden magyarázat nélkül, ezért most hangsúlyosan kéri őket, illetve Orbán Viktort, hogy támogassák a módosítást, „nyújtsanak ezáltal valódi biztonságot Magyarországnak”.