Miért bízta a szavakban antikommunista Fidesz kedvenc szeretetszolgálatát egy kommunista ügynökre?

A kormánypárt maga is zsarolható az ügynökmúlttal?

Gyöngyösi szerint a kommunista diktatúra kegyeltjei mai napig a rendszer részei, jól fizető állásokban a hatalom közelében dolgoznak és a politikai elit védelmét élvezik.

Groteszknek nevezte, hogy Lehel Lászlót a hírek szerint 1983-ban "hazafias alapon", rendszerhűség mentén szervezték be és titkosszolgálati megbízottként evangélikus lelkésztársairól és az egyház belső ügyeiről jelentett a kommunista pártnak, később pedig a szavakban antikommunista Fidesz "házi szeretetszolgálatának", az Ökumenikus Segélyszervezetnek a vezetője lett.

A képviselő emlékeztetett:

ez az egyetlen segélyszervezet, amit médiatámogatással és állami pénzekkel segíti a kormány, jószolgálati nagykövete pedig nem más, mint Orbán Viktor miniszterelnök felesége, Lévai Anikó.

Gyöngyösi szerint lényeges kérdés: miért lehetett egy állítólagos antikommunista párt regnálása alatt ilyen pozícióban Lehel László és a kormány miért szabotálja a múlt lezárására irányuló kezdeményezéseket, például az ügynökakták nyilvánossá tételét, vagy a Jobbik lengyel mintára készített ügynöktörvényét.

"A kormány maga is zsarolható?"

- vetette fel a jobbikos honatya, hozzátéve: ez felveti a nemzetbiztonsági kockázat lehetőségét.

Közölte: a Jobbik napirenden kívánja tartani a kérdést, a parlamenti bizottságok mellett pedig az AH válaszát is várják arra, tudtak-e arról, hogy Lehel László ügynök volt, ha igen, miért nem jelezték azt és mit kívánnak tenni az áttekinthető közélet érdekében?

Lehel László beismerte: együttműködött a kommunista állambiztonsággal

A "Filozófus" fedőnéven beszervezett Lehel az interjúban így mesélt arról, hogyan kezdődött a III/III. főcsoportfőnökséggel folytatott együttműködése:"Baráti jellegű beszélgetést kezdeményeztek, mert állításuk szerint felfigyeltek arra az aktív és értékes munkára, amit a rám bízott evangélikus gyülekezetben végeztem. Arra kértek, hogy támogassam a Belügyminisztérium munkáját."