Soros György ma elkényezteti a Fideszt

Nem csodálnánk, ha ma pezsgő és más halmazállapotú anyagokban úsznának a Lendvay utcában.

Európa "kötelességének" nevezte a migránsok befogadását Soros György milliárdos a köztévé kérdésére csütörtökön Berlinben.

"Úgy gondolom, Európa kötelessége, hogy törődjön a bevándorlókkal. Ez egy humanitárius kötelezettség, és remélem, Európa teljesíti is ezt"

- mondta az üzletember a közmédiának arra a kérdésére, valóban jobb hely lesz-e Európa a bevándorlók befogadásától, vagy gazdasági megfontolások vezérlik őt.
   
Soros György az Európai Roma Művészeti és Kulturális Intézet (European Roma Institute for Arts and Culture - ERIAC) alapító ünnepségére érkezett Berlinbe. Az új intézmény bemutatására szervezett sajtótájékoztatón egy német újságíró azzal kapcsolatos kérdésére, hogy miként viszonyul a tevékenységéről és személyéről Közép- és Kelet-Európában megfogalmazott bírálatokhoz, kijelentette: "kiállok az elvek mellett, amelyekben hiszek és nem engedem, hogy személyes ügyek legyenek ezekből a támadásokból".

"Ideológiailag szemben állok mindazokkal, akik ezt a háborút folytatják, ragaszkodom az elveimhez, megvédem őket és azt hiszem, hogy győzni fogunk"

- mondta Soros György, aki ezzel már nem is tehetett volna nagyobb szívességet a Fidesznek.
   
Az üzletember legutóbb a múlt héten a brüsszeli gazdasági csúcson beszélt arról, hogy a bevándorlás jót tesz Európának.

Nem is olyan régen még egykori tanítványa, Orbán Viktor is hasonlóan vélekedett, aki akkoriban még a bevándorlás felerősítésében látta a választási győzelem titkát:

Orbán Viktor: "több millió külföldi bevándorlót kell befogadni" - ez gazdasági érdek is

A magyar miniszterelnök pontosan 16 évvel ezelőtti, 2001. június 8-ai szavait a Népszava idézte, egyébként Orbán Viktor akkor éppen félúton a Liberális Internacionálé és az Európai Néppárt között. A lap korabeli tudósítása kitért arra is, hogy ez a kormányzati szándék nem új keletű. Az elmúlt években a népességfogyás megállításával kapcsolatban merült fel a bevándorlók befogadásának szükségessége.