Orbán Viktor: "több millió külföldi bevándorlót kell befogadni" - ez gazdasági érdek is

Az elmúlt években a népességfogyás megállításával kapcsolatban merült fel a bevándorlók befogadásának szükségessége.

A magyar miniszterelnök pontosan 16 évvel ezelőtti, 2001. június 8-ai szavait a Népszava idézte, egyébként Orbán Viktor akkor éppen félúton a Liberális Internacionálé és az Európai Néppárt között.

A lap korabeli tudósítása kitért arra is, hogy ez a kormányzati szándék nem új keletű. Az elmúlt években a népességfogyás megállításával kapcsolatban merült fel a bevándorlók befogadásának szükségessége.

Egyebek mellett ez a lehetséges megoldás is szerepel abban a tanulmányban, amelyet a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) kutatócsoportja készített a kormány felkérésére. Többeket meghökkentett ez a javaslat, azonban számos szakember - így dr. Józan Péter. a KSH statisztikai főtanácsadója - akkor úgy nyilatkozott, hogy ha nem szánjuk rá magunkat erre a lépésre, akkor a hazai és ENSZ-számítások szerint 2050-re körülbelül 8 millió magyart számlálhatunk.

Nem mindenki bízik azonban abban, hogy a mesterséges migrációval a szürkeállomány tódul majd Magyarországra. Vizi E. Szilveszter akadémikus a kormányprogram kapcsán úgy fogalmazott, a betelepítésekkel inkább a nyers munkaerő gyarapítható.

Hát, igen, nagy utat járt be Orbán Viktor, amíg „lánglelkű ifjú demokratából kiégett kommunista lett".

(Zárójelben tegyük hozzá, hiába a majd' 12 éves orbáni kormányzás, a demográfiai helyzet 2017-re sem javult, és a gazdasági egyensúly is az EU-s forrásokon múlik...)