Ha nem akar idősként nyomorban tengődni, így járjon el!

Különben 22 millió forint fog hiányozni a gondtalan nyugdíjas évekhez.

A 18-29 év közötti megkérdezettek a várható élettartamot a hölgyek esetében 86, míg a férfiak esetében 82 éves korra teszik. Nemtől függetlenül úgy vélik, 66 évesen vonulhatnak nyugdíjba, vagyis a hölgyek 20, a férfiak 16 nyugdíjban eltöltött évre készülnek.

A szélesebb, 18-59 éves korosztály arra számít, hogy átlagosan közel 17 évet fognak nyugdíjban tölteni, s ezekben az években 98 100 forint fog hiányozni havonta, azaz a 17 év alatt összesen 20 millió forint mínuszra számítanak. A fiatalabbak, azaz a 30 év alattiak havonta 102 900 forintot hiányolnak majd idős korukban az általuk vágyott életszínvonal fenntartásához. Ők átlagosan 18 nyugdíjasként eltöltött évre számítanak, így esetükben megdöbbentőbb adatot kapunk: a fiatalok 22 millió forint hiánnyal számolnak nyugdíjas éveikre. Ezt az összeget tehát saját megtakarítás formájában kellene maguknak előteremteniük.

A kutatás ezért biztatónak tartja, hogy a nyugdíjcéllal megtakarítók 39 százaléka már 30 éves kora előtt elkezd takarékoskodni, és a fiatalok átlagosan havi 11 000 forintot takarítanak meg. Úgy vélik, ők döntenek jól, hiszen aki ilyen fiatalon elkezd félretenni a nyugdíjas éveire legalább 10 ezer forintot, az el tudja érni, hogy a vágyott 100 ezer forinttal majd kiegészítse állami nyugdíját, és úgy élhessen idős korában, ahogyan tervezi.

„Lehetne korrekt nyugdíjrendszerünk, de ahhoz magasabb személyi jövedelemadó-kulcs kellene"

Miután Vona Gábor hazugságvizsgálós vitára hívta ki Orbán Viktort, újabb lendületet kapott a nyugdíjak körüli vita. Azt még a kormányzat sem tagadja, hogy az elöregedő magyar társadalom belátható időn belül megroppantja az ellátórendszert, azonban a lapunknak nyilatkozó, neve elhallgatását kérő nyugdíjszakértő szerint a kormányzat szándékában nem áll korrekt feltételeket biztosítani az idősek számára.