Orbán tudja, mi kell egy autoriter államhoz: Korlátlan médiahatalom

Osztrák lapnak nyilatkozott a Magyar Helsinki Bizottság vezetője.

Pardavi szerint naiv hitnek bizonyult, amit az Európai Néppárton belül sokan gondoltak, miszerint Orbán Viktor a választási győzelem után enyhíti a civil szervezetekre nehezedő nyomást.

A kormány hangulatkeltésével kapcsolatban a következőképpen nyilatkozott:

"A véleményszabadság meg fog semmisülni, sőt ezen felül a nem kormányzati szervezeteket és a civil társadalmat, mint a demokrácia egyik alapkövét, teljesen aláássák."

A Magyar Helsinki Bizottság elnöke úgy látja, hogy a magyar kormányfő tökélyre fejlesztette a taktikai manőverezést:

mindig elmegy a vörös vonalig, és ha a nemzetközi tiltakozás kezd túlzottan felerősödni, akkor egy lépést hátrál, de csak annyit.

Pardavi szerint a miniszterelnök lassacskán "autoriter állammá" formálja Magyarországot, és nagyon is tudja, elsősorban mire van szüksége ehhez:

"Orbán tudja, hogy az általa eltervezett illiberális államban a médiának kulcsszerepe van."

Elmondása szerint az ő szervezetüknek is meggyűlt a baja az egyoldalú hazai tájékoztatással, hiszen arról, hogy a kormánynak bocsánatot kellett kérnie a róluk terjesztett rágalmak miatt, egy szó sem hangzott el a kormánypárti sajtóban vagy a közmédiában, míg a hírek rendszerint attól voltak hangosak, hogy ők is "nyíltan bele akarnak avatkozni a magyar választásokba".

Pardavi Márta szerint ugyanakkor, kissé paradox módon, Orbán Viktor akár erőnek erejével is távol akarja tartani a magyarokat a politikától és a politizálástól, propagandája piszkos üzletnek állítva be azt.

Hozzátette, ez láthatóan működik is, hiszen

"a legtöbb magyar kétszer is megfontolja, mielőtt politikai véleményt nyilvánít, hiszen azzal árthat a saját karrierjének, és akár az állását is elveszítheti".

A Magyar Helsinki Bizottság vezetője szerint a fiatalok nem is bírják ezt a politikai klímát, és inkább elhagyják az országot, de figyelmeztet is, hogy mindenegyes ember, aki nyugatra menekül egy lépéssel közelebb juttatja Orbán Viktort az általa vágyott célok felé.

Tovább a putyini úton: Az új kormánystruktúra Orbán Viktor teljhatalma felé vezet

Ahogy arról portálunk is beszámolt, Áder János köztársasági elnök pénteken adta át a negyedik Orbán-kormány minisztereinek megbízólevelét, a tárcavezetők pedig letették esküjüket a Parlamentben.Juhász Attila szerint"az új kormány struktúrája azt mutatja, hogy tovább nő a kormányfői hatalom, Orbán Viktor miniszterelnök újabb területeket tarthat közvetlenül a felügyelete alatt".