Tovább a putyini úton: Az új kormánystruktúra Orbán Viktor teljhatalma felé vezet

Ami a hatalom megtartásához kell, azt a kormányfő személyesen menedzseli majd.

Ahogy arról portálunk is beszámolt, Áder János köztársasági elnök pénteken adta át a negyedik Orbán-kormány minisztereinek megbízólevelét, a tárcavezetők pedig letették esküjüket a Parlamentben.

Juhász Attila szerint

"az új kormány struktúrája azt mutatja, hogy tovább nő a kormányfői hatalom, Orbán Viktor miniszterelnök újabb területeket tarthat közvetlenül a felügyelete alatt".

Az elemző úgy véli, hogy ezt leginkább az Orbán Viktor közvetlen irányítása alá tartozó Miniszterelnöki Kormányiroda létrehozása jelzi, ami számos olyan területet kapott meg, ami korábban a Lázár János vezette Miniszterelnökség hatásköre volt.

"Elképzelhető, hogy a kormányfő úgy érezte, bizonyos folyamatokra nem lát rá megfelelően a Miniszterelnökségen keresztül, ezért magához vonta ezeket a feladatokat"

– fogalmazott a Népszavának Juhász, majd hozzátette:

egyelőre nem tudni, milyen hatása lesz majd a Kabinetirodán belül felálló hírszerzői hivatalnak, "azonban várhatóan ez is tovább növeli a kormányfői pozíció befolyását".

Az elemző úgy látja, hogy a 10 minisztériummal és a három tárca nélküli miniszterrel dolgozó kormányzati struktúrában továbbra is nagy hangsúlyt kapnak majd az államtitkárok.

Szerinte ez azért lehet kedvező a kabinet számára, mert így

"a kényes területeket mamutminisztériumokban lehet majd eldugni", meg lehet nehezíteni a felelősök megtalálását, illetve eddig is az volt a jellemző, hogy "a bürokratikus útvesztők megnehezítették, hogy egyes témák előtérbe kerülhessenek".

A fentiek alapján szépen látszik tehát, hogy néz ki a negyedik Orbán-kormány Frankenstein-szörnye:

  1. azok a területek és ágazatok, melyek egyáltalán nem érdeklik a miniszterelnököt, túlfújt óriásminisztériumokba - például az Emmi és az új Innovációs és Technológiai Minisztérium - zsúfolva, inkompetens és/vagy szolgalelkű mamelukok irányítása alá kerülnek;
  2. a kvázi szükséges rosszként, komoly odafigyelést és ellenőrzést igénylő feladatok - a határon túli szavazók kézben tartása, a paksi erőműbővítés 3500 milliárdos feketekasszája és a még megmaradt nemzeti vagyon szisztematikus felélésének menedzselése - zsarolható, de valamennyire talán kompetens tárca nélküli miniszterek kezében végzik (Semjén Zsolt, Süli János és Bártfai-Mager Andrea);
  3. míg a számára hatalomtechnikai vagy pénzszerzési szempontból lényeges területeket egyre inkább saját hatáskörébe rendeli és maga mikromenedzseli, mert láthatóan másokban már egyre kevésbé bízik.

Az is sokatmondó, hogy a struktúrán belül megmaradt a két kijáróember pozíciója - Rogán Antal, és Lázár helyett immár Gulyás Gergely személyében -, akik a nyilvánosság felé és házon belül is teljes odaadással dolgoznak majd azon, hogy Orbán Viktor akarata a kormányban és a szavazók körében egyaránt érvényesüljön.

Ez a struktúra egy újabb evolúciós lépcsőfok az orbáni egyszemélyi uralom kiépülésének folyamatában. Most járunk valahol a keleti mintájú, totális autokrácia felé vezető út kétharmadánál, ezt lassan tényleg csak a személyi kultusszal megspékelt elnöki rendszer múlhatja majd felül.

Ők lesznek Európa jövője(?)

Tekintse meg Béli Balázs fotógalériáját. A köztársasági elnök Bártfai-Mager Andreát tárca nélküli miniszternek, Benkő Tibort honvédelmi miniszternek, Gulyás Gergelyt Miniszterelnökséget vezető miniszternek, Kásler Miklóst emberi erőforrásokért felelős miniszternek, Nagy Istvánt agrárminiszternek, Palkovics Lászlót innovációs és technológiai miniszternek nevezte ki. Pintér Sándor vezeti a belügyi tárcát, Rogán Antal pedig a Miniszterelnöki Kabinetirodát.