A két Mercedes jött ki győztesen a hungaroringi zivatarból

Esős időmérő.

A félig-meddig vizes pályára átmeneti-esőgumikkal érkezett a mezőny az első körökre. Tíz perccel a Q1 vége előtt elkezdték feltenni a slick abroncsokat, innentől mindenki az eget figyelte, a gomolygó felhők utánpótlást ígértek csapadékból.

Végül a két Force India esett áldozatául az orosz rulettnek, Ocon és Pérez is búcsúzott már a Q1-ben, ami tőlük nem megszokott. Daniel Ricciardo a 12. helyen jutott tovább.

A top3 Vettel, Verstappen és Bottas voltak, a kiesők: Vandoorne, Leclerc, Ocon, Pérez, Szirotkin.

A Q2-ben folytatódott a hazárdjáték. A többség száraz pályára alkalmas gumikon gurult ki a pályára, de például Sebastian Vettel az intermediate abroncsok mellett döntött.

Végül a Ferrarinak lett igaza: az Q2 első perceiben újra esett az eső, Vettelen kívül mindenki jöhetett vissza a boxba.

Tíz perccel a Q2 vége előtt már akkora volt az eső, hogy az átmeneti gumik sem bizonyultak elégnek. Stroll orra vette a palánkot, Räikkönen megpördült, de többen is kiszélesítettek néhány kanyart.

Magnussen, Ericsson és Ricciardo megnézték a pályát extrém-esőgumikon is, de itt azok jártak jól, akik az első percekben teljesítettek mért kört, mert utána annyi víz került a pályára, hogy lehetetlen volt érdemben javítani.

Itt már komolyabb áldozatokat is szedtek a körülmények: Ricciardo csak a 12. helyről indulhat vasárnap.

A top3: Vettel, Sainz, Verstappen, a kiesők: Alonso, Ricciardo, Hülkenberg, Ericsson, Stroll.

A Q3-ra annyit tisztult a kép, hogy mindenki extrém-esőgumikat választott.

Az első körök után Hamilton, Bottas, Räikkönen volt a sorrend az első három helyen. Kimi még a kerékcserék előtt átvette a vezetést a címvédőtől.

Az utolsó pillanatokban Vettel nem tudta megelőzni Räikkönent, Bottas viszont igen. Hamilton a gyenge középső szektor ellenére még nála is jobbat tudott, így ő indulhat az élről.

A top10: Hamilton, Bottas, Räikkönen, Vettel, Sainz, Gasly, Verstappen, Hartley, Magnussen, Grosjean.

Start holnap 15:10-kor.