Jogerős: végleg bukta a Mediaworks a meghekkelt Orbán-interjú miatt indult pert

Mészárosék nem örülnek.

A Székesfehérvári Törvényszék keddi ítélete szerint törvénytelenül bocsátották el Hajnal Csillát és Klecska Ernőt a Fejér Megyei Hírlap két munkatársát a 2016 decemberében megbuherált Orbán-interjú következtében.

A két szerkesztőt és három további munkatársukat azt követően rúgták ki, hogy a lap karácsonyi számában az Orbán Viktor miniszterelnökkel készült interjúban olyan szövegrészek jelentek meg a kormányfő mondandójaként, mint például a következő:

"...mi kikértük az emberek véleményét, bár nem érdekelt minket".

A cég a munkaügyi per során ragaszkodott ahhoz, hogy a két szerkesztőnek észre kellett volna vennie a változtatásokat. A Törvényszék azonban másodfokon is kimondta, a székesfehérvári szerkesztőségében az volt a szokás, hogy a központi anyagokkal a helyi szerkesztőknek nincs dolguk, azokat ugyanis szerkesztve és lektorálva kapták meg.

Hajnal Csillának bruttó 4,2 millió, Klecska Ernőnek 3,9 millió forint kártérítést ítélt meg a bíróság, melyet a Mészáros Lőrinc tulajdonában álló cégnek kell megfizetnie.

2018-ban egy további szerkesztő ellen is vádat emeltek, az ügyészség szerint valójában ő piszkált bele a miniszterelnöki interjúba.

Pert vesztett Mészáros cége az Orbán-interjú miatt elbocsátott szerkesztőkkel szemben

Klecska és Hajnal azért fordultak a bírósághoz, mivel úgy gondolták, hogy a Mediaworks jogtalanul bocsátotta el őket 2016 végén. A két médiamunkást azzal az ürüggyel bocsátották el, hogy állítólag nekik észlelniük kellett volna a nyomdába adáskor, hogy 2016 karácsonyán az Orbán Viktor miniszterelnökkel a Mediaworks valamennyi megyei lapjában leközölt interjú fehérvári verzióját máig ismeretlen személy vagy személyek tisztázatlan körülmények között néhány mondatos megtoldással megváltoztatták.