16 új Airbus helikopterrel gyarapodik a Honvédség

A minisztérium részéről Fodor Péter, a HM Védelemgazdasági Hivatal főigazgatója, az Airbus Helicopters részéről pedig Dennis Bernitz és Thomas Hein értékesítési, illetve kereskedelmi vezetők írták alá a dokumentumot.

Az aláírás alkalmából elhangzott, hogy a honvédelmi és haderő-fejlesztési programban bővül a légierő haditechnikai eszközparkja 16 új, közepes kategóriájú, többcélú Airbus H225M típusú katonai helikopterrel.

A Honvédelmi Minisztérium azt írta: az új helikopterekkel 2023-tól bővül a légiflotta. A forgószárnyas képesség megújítása elengedhetetlenül szükséges képességnövelő tényező. A hadrendben lévő eszközök nagyjavításon estek át, de a meglévő Mi-8-as és Mi-17-es szállító helikopterek hamarosan elérik üzemidejük és rendszerben tarthatóságuk végső határidejét – közölték.

A megújuló képességgel nem csak az eszközök darabszáma növekszik, a haderőfejlesztés ütemének végrehajtásával „ismét egy lépést tettünk az irányba, hogy a Magyar Honvédség hadrendjébe új, a kor színvonalán álló, modern haditechnikai eszközök kerüljenek” – írja a HM.

A francia Airbus kommunikációs ügynöksége azt írta: a magyar kormány által kiválasztott gépek a legmodernebb kommunikációs technikával felszereltek, így szállítási, harcászati és mentési műveletekben, továbbá a speciális egységek bevetésére egyaránt felhasználhatók. Fejlett repüléstechnikai képességei, 4 rotoros automatikus repülésszabályozó rendszere, kivételes hatótávolsága és szállítókapacitása, nagyméretű utastere – ami akár 28 katona szállítását is lehetővé teszi –, nagy tűzerejű levegő-föld és irányítható rakétái, elektronikus harcászati rendszere a gépet képessé teszi a legnehezebb helyzetekben való alkalmazásra. A helikopter bármilyen időjárási körülmények között, akár éjjel is bevethető éjjellátó rendszerének köszönhetően – írták.

A helikopterekkel együtt az Airbus átfogó képzési és szervizcsomagot is nyújt a magyar félnek a legmagasabb szintű üzemeltetés és rendelkezésre állás érdekében – írják.

A H225M helikoptert a világ számos hadserege használja, eddig 88-at szállítottak belőle. Magyarország a 9. ország, ami a H225M mellett döntött. A típus a többfunkciós Super Puma család tagja, ezt a katonai változatot most Franciaország, Brazília, Mexikó, Malajzia, Indonézia és Thaiföld hadseregei használják, legutóbb pedig Kuvaitból és Szingapúrból érkezett megrendelés.