Szijjártó Péter az M1-en állandóan Sneider Tamást és Gyöngyösi Mártont látta

A jobbikos Brenner Koloman szerint a közmédia épülete leképezi Magyarországot.

Mikor érkezett a köztévéhez?

Nemrég. Reggel részt vettem az Országgyűlés Külügyi bizottságának ülésén, ahol Szijjártó Péter éves meghallgatása zajlott. Megkérdeztem tőle, egyetért-e azzal, hogy a független és kiegyensúlyozott tájékoztatáshoz való jog egy európai országban a polgárok alapvető joga. A külügyminiszter erre azt felelte, hogy ő nem médiaszakember, és hogyha az M1-et bekapcsolja, akkor ott állandóan Sneider Tamást és Gyöngyösi Mártont látja. Azért is aggályos, hogy a tárcavezető nem adott érdemi választ a kérdésemre, mert az Európa Tanács kimondottan a közmédia és a választások témakörében készül egy jelentést készíteni. A vita során korábban elmondtam, nálunk annyiban érdekesebb a helyzet, hogy itt a kormánypárt által megszállt állami média szállítja a fake newst.

Hogy látja, átjön ez az egész Európában?

Egyre inkább átjön. Főleg a német nyelvű sajtót figyelem, és azt látom, hogy ez most átütötte a nemzetközi sajtó ingerküszöbét. Korábban az EBESZ megfigyelői is jelezték, pontosan a köztévé működése miatt nem voltak fair választások április 8-án. Jellemző, a Jobbik több mint 160 sajtópert nyert már meg különböző kormánypárti sajtótermékekkel szemben

Elég példátlan volt a tegnap este, de a ma reggel is, Ön szerint ez hova csúcsosodhat ki.

A politikusok kidobása a Btk. szerint hivatalos személyekkel szembeni erőszaknak minősül. Nagyon komolyan magába kellene szállnia a 90 milliárd forint közpénzből fenntartott közmédia vezetőjének, aki nem hajlandó megválasztott országgyűlési képviselők csoportjával tárgyalni, most már napok óta. Úgy tűnik, a közmédia épülete leképezi Magyarországot. Teljes a tanácstalanság. Fogalmuk sincs a vezetőknek arról, hogy mi a törvényi háttere egy országgyűlési képviselő jogosultságának, és annak hogy egy biztonsági őr hogyan járhat el egy képviselővel szemben. Bármire fel kell készülnünk. Nyilvánvalóan, a Jobbik képviselői elszántak, meg kell mutatni, komoly változás csak akkor következik be, ha a valóságról az ország lakossága kiegyensúlyozott módon tud tájékozódni.

(Címlap- és borítókép: Harmati András - Alfahír)