Fogyatékos lányt zaklattak és sérült kisfiút vertek a gödi szociális otthonban

Felhígult a szakma, mert egyre kevesebben vannak.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság a gödi Gondoskodás Háza szociális otthonban történt könnyű testi sértés és szexuális erőszak gyanújával nyomoz – írta meg a 444.hu.

A szociális intézménynek nem ez az első botránya, 2017-ben a Máltai Szeretetszolgálat azután vette át a korábban Topháznak nevezett fogyatékossággal élő, egésznapos ellátást igénylő személyekkel foglalkozó otthont, hogy egy civilszervezet nyilvánosságra hozta az ott dolgozók bentlakók ellen elkövetett kegyetlenkedéseit.

Az otthon üzemeltetésére a Máltai Szeretetszolgálat ekkor közel kétmillió forintot kapott a kormánytól, de úgy tűnik, nekik sem sikerült kiküszöbölniük a zaklatási problémákat, ugyanis újabb két esetben merült fel bűncselekmény gyanúja, amikben az intézmény dolgozói a gyanúsítottak.

A 444.hu információi szerint 2018. július 23-án a gyanú szerint

az intézmény 36 éves férfi dolgozója bántalmazott egy az otthonban gondozottként lakó, sérült kiskorú fiút.

Az esetnek több szemtanúja is volt, közülük volt, aki brutálisnak nevezte a támadást. A vezetőség azonnal feljelentést tett a férfi ellen.

Néhány hónappal később a gyanú szerint egy másik,

szintén férfi dolgozó az otthon egy elzárt tornatermében szexuálisan zaklatta az intézmény egy másik lakóját, egy sérült nagylányt.

A lap szerint bár a dolgozók már január közepén jelentették az esetet a vezetőségnek, feljelentést csak hetekkel később tettek. A rendőrségtől úgy értesültek, hogy a szexuális erőszak ügyében a nyomozás jelenleg is folyamatban van, de a megvert gyerek ügyének nyomozati szakasza lezárult, és az ügy már az ügyészségre került.

A dolgozók egyébként a nagy munkaerőhiányra panaszkodnak, ami miatt a vezetőség kénytelen olyan embereket is alkalmazni, akik sok esetben alkalmatlanok a feladat ellátására. Ugyan a két érintett már nem áll alkalmazásban az intézménynél, sokszor előfordul, hogy nem bocsátják el a szabálytalanságokat elkövető dolgozókat, mert egyszerűen nem tudnák helyettesíteni őket.