Ma érhet véget a Porosenko-korszak Ukrajnában

Ma érhet véget a Porosenko-korszak Ukrajnában

Nyugalomban zajlik Ukrajnában a szavazás az elnökválasztás második fordulójában, már mindét elnökjelölt leadta a szavazatát. Az egyetlen "incidens" az volt, hogy a választások egyértelmű esélyesének tartott ellenzéki Volodimir Zelenszkij véletlenül "megmutatta" szavazólapját a médiának, ami az ukrán törvények szerint tilos. A rendőrség természetesen azonnal intézkedett. 

Volodimir Zelenszkij humorista-producer elnökjelölt feleségével együtt a tengeri és folyami flotta egyik kijevi oktatási intézményében lévő szavazókörben szavazott. Újságíróknak nyilatkozva azt mondta, hogy ugyan éjjel nem aludt, de remek hangulatban van, mert megreggelizett a családjával, felesége pedig, hogy emelje a jókedvét, Eminem amerikai rapper zenéjét tette fel neki. Hozzátette, úgy érzi, hogy minden rendben lesz. Szavai szerint bármi is lesz a választás eredménye, az az ukránok választása lesz. 

Közölte: miután leadta a voksát, a bemegy a stábjához, hogy megnyugtassa a csapatát, mert mindenki idegeskedik. Azt ígérte, hogy a szavazás végeztével sajtótájékoztatót tart, amire meghívta az újságírókat.
 
Valószínűleg véletlenül, de mielőtt bedobta volna a szavazólapot az urnába, Zelenszkij kifelé fordítva tartotta a cédulát úgy, hogy jól látható volt rajta az iksz a saját neve mellett. Mikor észrevette, próbálta elviccelni a helyzetet, mondván, hogy nem mutatott meg semmit. Később Zorjan Skirjak, a választások rendjéért felelős belügyi koordinációs stáb szóvivője sajtótájékoztatóján közölte, hogy a hatóságok megvizsgálják az esetet, és megteszik a megfelelő jogi lépést. Az ukrán jogszabályok értelmében büntetőjogi felelősségre vonás terheli azt, aki a kitöltött szavazólapját másnak megmutatja vagy lefotózza. A március 31-én megtartott első fordulóban Oleh Ljsasko, a Radikális Párt vezetője mutatta be szavazólapját a kameráknak, és ezért pénzbírsággal sújtották. 

Nem sokkal később

rendőrök érkeztek ki Zelenszkij választási stábjához felvenni a jegyzőkönyvet a szabálysértésről, és közölték a jelölttel, hogy ezért a bíróság pénzbírságot szab ki rá, amelynek mértékét a minimálbér harminc- és ötvenszerese között állapítják meg.

Zelenszkij elismerte a rendőröknek, hogy figyelmetlenségből valóban megmutatta a szavazócéduláját.
    
Petro Porosenko hivatalban lévő államfő a kijevi Tisztek Házában adta le voksát feleségével, Marina Porosenkóval. Kijelentette, hogy büszke a választások szervezettségére. Hozzátette: fontos, hogy a választók az eszükkel szavazzanak, mert a választás "nem vicces". "Nem fontos, kit választanak meg, fontosabb a stratégia és az út, amelyen a nemzet és az állam tovább fog haladni" - hangsúlyozta. Szavai szerint a leglényegesebb "nem elveszíteni az országot".
    
A Központi Választási Bizottság (CVK) honlapján nyilvánosságra hozta, hogy helyi idő szerint 15 óráig a választásra jogosultak 45,26 százaléka adta le szavazatát. A legmagasabb a részvétel eddig Dnyipropetrovszk megyében (50,9 százalék), a legalacsonyabb Kárpátalján (29,64 százalék) volt.

Az elnökválasztás egyértelmű esélyesének Zelenszkijt tartják, aki fölényesen és minden korosztály körében vezet.

Varázslótól várják a csodát Ukrajnában

Ukrajna válaszúton címmel rendeztek kedden panelbeszélgetést a Budapesti Corvinus Egyetemen. Az ukrán választási bizottság vasárnap hirdette ki az elnökválasztás március 31-én megtartott első fordulójának hivatalos végeredményét: a jogi végzettségű, humorista-producer Volodimir Zelenszkij a szavazatok több mint 30 százalékával az első helyen végzett, míg az öt éve hivatalban lévő Petro Porosenko kicsit kevesebb mint 16 százalékkal a második helyre szorult.

A Rejting közvélemény-kutató csoport által végzett legfrissebb, az ukrajnai elnökválasztás második fordulója előtt három nappal, csütörtökön közzétett felmérése szerint, akik azt mondták, hogy részt vesznek a vasárnapi második fordulóban, és el is döntötték, kire adják voksukat, Zelenszkijt csaknem 73 százalék támogatja, míg Porosenkóra 27 százalék készül szavazni. 

Zelenszkij odamondott Porosenkónak: „nem az ellenfele, hanem az ítélete vagyok" | Alfahír

Érzelmektől túlfűtött, kölcsönös vádakkal telitűzdelt vita zajlott péntek este a kijevi Olimpiai stadionban Petro Porosenko hivatalban lévő ukrán államfő és kihívója, Volodimir Zelenszkij humorista elnökjelölt között két nappal az elnökválasztás vasárnapi második, döntő fordulója előtt - írja az MTI.

Az összes megkérdezett közül Zelenszkijt 52 százalék, a hivatalban lévő államfőt 19 százalék támogatj. A válaszolók 19 százaléka még nem döntött, 10 százalékuk pedig nem kíván részt venni a választáson.