Magyarok vagyunk Európában - Kijózanító térkép a kivándorlásról

Magyarok vagyunk Európában - Kijózanító térkép a kivándorlásról

Az LMP egy kijózanító, látványos, ám elszomorító performansszal járja az országot, figyelmeztetve a hazánkat és a nemzetet érintő egyik legsúlyosabb és akut kihívásra, a kivándorlásra.

Az ökopárt Európa-térképén az itthon maradt rokonok egy-egy kis zöld pöttyel jelölhetik meg azt a települést, ahol kivándorolt családtagjaik élnek és dolgoznak.

A legfrissebb adatok szerint - hivatalosan - 610 ezer magyar állampolgár él Nyugat-Európában. A német statisztikai hivatal pedig arról tájékoztatott, hogy már több 200 ezer magyar él Németországban, és már több 9 ezren másodgenerációs bevándorlónak számítanak.

Szintén aggasztó, hogy csak Németországban 14 ezer magyar diák tanul, miközben évente csupán 700 diplomát honosítanak Magyarországon. Ez azt jelenti, hogy a külföldön tanuló fiatalok tanulmányaik elvégzése után is külföldön maradnak, kamatoztatják tudásukat, és persze ott születnek meg a gyermekeik is.

Keresztes László Lóránt, az LMP társelnök-frakcióvezetője lapunknak mindezt kiegészítette azzal is, hogy Európába egyedülálló módon a diplomás magyaroknak már a 8 százaléka él külföldön. A felsőfokú végzettséggel rendelkező elvándorlók aránya hazánkban a legmagasabb.

A politikus közölte, hogy a térképet már több magyar városban megmutatták a köztéri fogadóórákon, és a beszélgetésekből kiderült, az emberek többsége szerint az elvándorolt szeretteik szívesen hazajönnének, ha tisztességesebb bért kapnának itthon.

Az elmúlt hónapokban rengetegszer hoztuk fel a kivándorlás kérdését a Parlamentben, mert az LMP szerint ez az egyik legsúlyosabb kihívás, ami a nemzetet érinti most, és amelynek komoly következményei lesznek a következő években - magyarázta Keresztes László Lóránt. Mint mondta, érezhető volt, hogy ezzel a válsággal nem tud mit kezdeni az Orbán-kormány.

A hivatalos kommunikációban három lehetséges fideszes választípus létezik, amelyek kapcsán idézzük az LMP-s politikus kritikáját is:

nincs itt semmi gond, csak működik a közös munkaerőpiac - 

"ebből kiderül, hogy a Fidesz nemzetinek hazudja magát, de valójában nemzetáruló politikát folytat, szerintünk nem mindegy, hogy egy magyar gyermek például Nyíregyházán vagy Londonban születik meg";

vannak olyan európai országok, ahonnan többen mennek el -

"ez szomorú, de nekünk elsősorban az a feladatunk, hogy a Magyarországot érintő problémát próbáljuk kezelni";

megfordult a trend, és egyre többen jönnek haza -

"ez nem igaz, még ma is sok ezerrel többen mennek el, mint ahányan hazajönnek".

Demeter Márta a párt másik társelnöke, EP-képviselőjelöltje egyébként a napokban bejelentette, hogy az LMP hárompontos akciótervet dolgozott ki a kényszerű elvándorlás megállítása érdekében:

  1. az Uniós forrásokból ne a multinacionális nagyvállalatokat és az oligarchákat támogassák, hanem a magyar kis- és középvállalkozásokat, mert ezek képesek nagyszámú és minőségi munkahelyet teremteni;
  2. azonnali béremelésre van szükség Magyarországon (véget kell vetni az olcsó munkaerőre építő neoliberális gazdasági politikának), illetve be kell vezetni a tagállami nemzetgazdaságok teljesítőképességéhez mért közös európai minimálbért is;
  3. helyre kell állítani a nagy ellátórendszerek működését, ehhez viszont nélkülözhetetlen azoknak a családoknak és szakembereknek a tudása, tapasztalata, akik immár évek óta külföldön élnek. Őket egy külön programmal hozná haza az LMP.