Ezért kellenek a vendégmunkások: több mint 200 ezer magyar él Németországban - sokan köztük már második generációsok

Vendégmunkások

A Portfolió közölt egy összeállítást a Németországban élő és dolgozó magyar gazdasági bevándorlókról a német statisztikai hivatala, a Destatis legfrissebb adataira hivatkozva.

A legfontosabb megállapítás, annak ellenére, hogy csökkent a kivándorlás mértéke, tovább emelkedett a Németországban élő magyarok száma, így 2018 végén meghaladta a 212 ezer főt. Szintén fontos kiemelni, hogy hiába a kormánypropaganda, tavaly sem jöttek haza többen annál, mint amennyien kivándoroltak hazánkból.

Ahogy az a migráció esetében mindenhol igaz, a kivándorolt magyarok többsége is katonakorú egyedülálló férfi - nagyjából másfélszer annyi férfi él az országban, mint nő, az átlagéletkoruk pedig továbbra is viszonylag alacsony, a férfiak esetében 37,5 év, a nőknél pedig 35,5 év.

Mivel sok a kivándorolt fiatal, így sokan alapítanak családot is: az adatok szerint csak tavaly 1860 magyar gyermek született Németországban. Ez egyrészt rekord, másrészt 300-zal több a kint született magyar baba, mint 2017-ben.

A Portfolió szerint ez azt jelenti, hogy Németországban több gyermek születhetett, mint néhány magyar megyében. Itthon még csak 2017-es adatokat látunk, akkor Tolna és Nógrád megyékben kevesebb mint kétezer gyermek született, és alig haladta meg a kétezret Vas és Zala megye adata. Ha hozzátesszük, hogy Magyarországon 2018-ban tovább csökkent a születésszám, akkor az is lehet, hogy négy magyar megyét is megelőzött a német adat.

Abba pedig még furcsább belegondolni, hogy 2018 végén már majdnem 9000 úgynevezett második generációs magyar migráns élt az országban, ők már Németországban születtek - és kevés az esély, hogy keletnek forduljanak.

S mivel az Orbán-kormány továbbra is az olcsó munkaerőben hisz, ezért maradnak az EU-n kívülről érkező vendégmunkások, és a konténerváros-jövő.

Valóban új Trianon közeledik? | Alfahír

Az elmúlt 30 évben elvétve volt precedens arra, hogy a magyarországi cigányság problémái nemcsak politikai haszonszerzés céljából kerültek volna terítékre. Már évtizedek óta megoldásra vár a magyarországi cigányság helyzete, ám sajnos ezidáig csak a politikai marketing szintjén sikerült foglalkozni ezzel a kérdéssel.