Dél-Korea a dunai hajóbaleset felelőseinek mielőbbi megnevezését követeli

Dél-Korea a dunai hajóbaleset felelőseinek mielőbbi megnevezését követeli

Dél-Korea arra kéri Magyarországot, hogy mielőbb derítse fel a végzetes dunai hajóbaleset okát, és nevezze meg a felelősöket

- mondta el Li Tae Ho második külügyminiszter-helyettes egy szöuli kormányzati válságkezelési tanácskozáson vasárnap.

Május 29-én éjszaka a Hableány turistahajó és a Viking Sigyn szállodahajó összeütközött a Margit híd lábánál. A turistahajó felborult és másodpercek alatt elsüllyedt fedélzetén 33 dél-koreai turistával és a kéttagú magyar személyzettel. A balesetben heten meghaltak, hét embert kimentettek, 21-en eltűntek. A budapesti Fővárosi Törvényszék szökés és elrejtőzés veszélye miatt elrendelte a szállodahajó 64 éves, ukrán állampolgárságú kapitányának letartóztatását. Őt a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján halálos tömegszerencsétlenséget eredményező vízi közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétségével gyanúsítja az ügyészség. 

Li elmondta, hogy a szöuli kormány a dél-koreaiak útját megszervező ügynökséggel együtt mindent megtesz azért, hogy a balesetben elhunytakat el lehessen temetni. A dél-koreai áldozatok hozzátartozói megérkeztek Budapestre, hogy a helyszínen értesülhessenek a mentés legfrissebb fejleményeiről. A dél-koreai és a magyar hatóságok közös mentési munkáját az erős sodrás és a magas vízállás nehezíti. A mentésben részt vevő csapatok 50 kilométeren fésülték át a Duna felszínét folyásirányban, de eddig semmit sem találtak.

Az időjárásra hivatkozva nem vetették be a mentésnél a helikoptereket, amiket korábban a minden körülmények között való használhatóságuk miatt méltattak | Alfahír

Noha a hatóságok gyorsan reagáltak a szerda esti hajóbalesetre és koreai, valamint osztrák kollégáikkal kiegészülve azóta is mindent megtesznek az elsüllyedt jármű kiemelése és az áldozatok felkutatása érdekében, több furcsaság is napvilágot látott a katasztrófa óta.