Tovább keménykedik a román állam: ezúttal a magyar zászlók miatt kell bűnhődnie a magyar polgármesternek

Tovább keménykedik a román állam: ezúttal a magyar zászlók miatt kell bűnhődnie a magyar polgármesternek

Jogerős ítélet, mikor máskor, mint június 4-én.

Ki kell fizetnie Bokor Tibornak, Kézdivásárhely polgármesterének azt az 5000 lejes (350 ezer forint) bírságot, amelyet Sebastian Cucu, Kovászna megye prefektusa rótt ki rá a tavaly március 15-ére kitűzött magyar zászlók miatt.

A Kovászna Megyei Törvényszék kedden jogerős ítéletben utasította el a 2018. március 14-i bírságolási jegyzőkönyv érvénytelenítésére benyújtott polgármesteri keresetet. A második, március 15-én kiállított bírság elleni perben még elsőfokú ítélet sem született. 

Ordasat hazudott a pápának a román elnök | Alfahír

Nincs olyan jeles alkalom, amelynek alkalmával ne lőnék el a "Románia, a nemzetiségek paradicsoma" című száz éves fake news-t. Miért épp a Szentatya látogatása lenne kivétel?

A kormány Kovászna és Hargita megyei képviselői tavaly először bírságolták meg Sepsiszentgyörgy, Kézdivásárhely és Székelyudvarhely polgármestereit a március 15-én közterekre kitűzött piros-fehér-zöld zászlókért, szalagokért. 
    
Az 1994/75-ös törvényre hivatkoztak, amelynek értelmében "más országok zászlaját csak a román zászlóval együtt és csak hivatalos állami látogatások vagy nemzetközi összejövetelek alkalmával szabad kitűzni középületekre és közterekre Romániában". 

Beleszállt Sepsiszentgyörgy magyar polgármesterébe a soviniszta román spicli | Alfahír

A Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) feljelentette a romániai Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál (CNCD) Antal Árpádot, Sepsiszentgyörgy polgármesterét, mert nem zászlózta fel ugyanúgy a várost december elsejére, a román nemzeti ünnepre, mint ahogy március 15-re a magyar nemzeti ünnepre tette - írja a magyar hírügynökség.

A prefektusok a kiszabható legnagyobb, 5000 lejes (350 ezer forintos) bírságot rótták ki a magyar elöljárókra, és némelyiküket két, egymás utáni napon is megbírságolták az állítólagos szimbólumhasználati vétség miatt.     

A bírságolási jegyzőkönyvek érvénytelenítésére indított pert Székelyudvarhely jogerősen, Sepsiszentgyörgy polgármestere első fokon megnyerte. A polgármesterek arra hivatkoztak, hogy a kitűzött jelképek nem azonosak Magyarország hivatalos zászlajával, és idézték a román jelképtörvény végrehajtási utasításait, amelyek szerint "azok az etnikai kisebbségek, amelyek országos szervezettel rendelkeznek, rendezvényeiken használhatják saját jelképeiket is". 
    
Hargita megye prefektusa később hasonló bírságot rótt ki Székelyudvarhely polgármesterére a 2018. október 23-án és 2019. március 15-én kitűzött nemzeti jelképek miatt, Kovászna megye prefektusa pedig Sepsiszentgyörgy polgármesterét bírságolta meg idén is a március 15-én kitűzött jelképek miatt.
    
Egyebek között e hatósági fellépés késztette az RMDSZ-t arra, hogy februári kongresszusán határozatban nyilvánítsa ki: a magyar és a székely zászlót, valamint a magyar és a székely himnuszt nemzeti szimbólumnak tekinti.