Ordasat hazudott a pápának a román elnök

Ordasat hazudott a pápának a román elnök

Nincs olyan jeles alkalom, amelynek alkalmával ne lőnék el a "Románia, a nemzetiségek paradicsoma" című száz éves fake news-t. Miért épp a Szentatya látogatása lenne kivétel?

Romániába érkezett Ferenc pápa, aki a csíksomlyói búcsún fog részt venni. Klaus Iohannis elnök az egyházfőt köszöntő beszédében hangsúlyozta, hogy Európának nagy szüksége van olyan példákra, amelyek "a békés együttélést, a többség és kisebbség közötti párbeszédet, a kultúrák közötti dialógust mutatják fel."

És, ha ezt az idillt keressük, hova máshova is tekinthetnénk, mint keleti szomszédunkra?

"Románia a jó gyakorlat példaképe azzal a móddal, ahogy a területén élő húsz nemzeti kisebbség jogainak tiszteletben tartását biztosította és biztosítja."

 - jelentette ki Iohannis. 

Az elmúlt években "a többség és kisebbség párbeszédére" olyan remek példákat láthattunk, mint a székely terrorvádas koncepciós pert, a magyar és székely szimbólumok puszta közszemlére tételét is tiltó rendelkezések, és bírságok, vagy legutóbb az úzvölgyi maygar katonai temető meggyalázása.  A "kultúrák közötti dialógus” talán legmegindítóbb pillanata az volt, amikor a román miniszterelnök akasztást helyezett kilátásba azoknak, akik a székely zászlót kitűzik. 

A román államfő még rátett egy lapáttal a kamuhegyekre, amikor azt is hozzátette, hogy 

"az ortodox többségű Románia számára rendkívül fontos a vallásszabadság biztosítása, a felekezetek közötti párbeszéd és a kölcsönös tisztelet."


E közismert nagylelkűség és nyitottság jegyében orozták el a református egyháztól a Székely Mikó Kollégiumot,  akarták ellehetetleníteni a marosvásárhelyi Katolikus Líceumot, vették vissza a nagyváradi pénzügyi palotát, és utasították el a gyulafehérvári Batthyáneum visszaszolgáltatását a katolikus egyháznak.