A történelmi szocialista vereség után felfüggesztették Szanyi Tibort

A történelmi szocialista vereség után felfüggesztették Szanyi Tibort

Szanyi Tibor volt szocialista EP-képviselő és -jelölt kendőzetlen őszinteséggel ment neki az MSZP vezetésének, miután pártja óriásit bukott a májusi választásokon. 

Az MSZP veterán, ugyanakkor az utolsó karakteres politikusa talán azért hibázott nagyot, mert kritikáival nemcsak a szocialista vezéreknek ment neki, hanem Gyurcsány Ferencéknek is,

Szanyi szerint ugyanis a DK-t gőzerővel fideszbérencezni kellett volna,

amiért elutasították a közös listát, mint ahogy szerinte Kálmán Olga indítása a főpolgármesteri posztért is a kormánypártnak kedvez, hiszen a műsorvezető könnyen leszerelhető azzal, hogy bizonyítottan jó kérdező, ám a polgármesterség a válaszok terepe.

Szanyi Tibor sorsa egy mai közlemény alapján viszont megpecsételődött. Az MSZP Országos Elnöksége ugyanis értékelte az előválasztást - tetszett nekik, és Molnár Zsolt budapesti elnököt, hogy az ellenzéki pártok közötti kerületi megállapodások mielőbbi véglegesítésében járjon el... -, majd kiderült:

"Az MSZP Országos Elnöksége megerősítette, hogy a célunk továbbra is az, hogy az önkormányzati választások során minél több település kiszabaduljon a Fidesz fogságából. Ezt a célt minden olyan cselekmény veszélyezteti, amely a közösségünk egységének megbontására irányul. Ezért az európai parlamenti és a budapesti előválasztási kampány időszakában tanúsított, a párt megítélését nyilatkozataival, cselekedeteivel hátrányosan befolyásoló magatartása miatt Szanyi Tibor és Fekete Zoltán Pest megyei elnök tagsági viszonyát az Országos Elnökség - az Alapszabály vonatkozó részeit alkalmazva, egyhangú döntéssel - az Országos Etikai és Fegyelmi Ügyek Tanácsa előtt most meginduló fegyelmi eljárás időtartamára felfüggesztette."

Mint ismert, az MSZP egyetlen EP-mandátumát Ujhelyi István vette át; amivel egyszersmind azt is megakadályozták a szocialisták, hogy hazánknak legyen zöld képviselője (Jávor Benedek személyében), miközben az EP-kampányban folyamatosan az LMP-t támadták.