Szanyi Tibor: a DK-t gőzerővel fideszbérencezni kellett volna

Szanyi Tibor
Szanyi Tibor

Az EP-választással egy nagy korszak véget ért, ugyanis az MSZP-P bukásával Szanyi Tibor kihullott az Európai Parlamentből. Az utolsó karakteres szocialista politikusnak meg is van a véleménye a történtekről, a kritikáit az atv.hu és a 24.hu szellőztette meg.

  • Szerinte használhatatlan szlogen volt a „Haza. Szeretet. Európa” jelmondat, és hibának nevezte, hogy az MSZP a Párbeszéddel közös listát hangsúlyozta a kampányban a szociális Európa programja helyett.
  • Katasztrofális döntésnek tartja, hogy az ismeretlen pártelnököt, Tóth Bertalant tették a lista élére, „az emberek általában nem szavaznak lufira”.
  • Hiba az is, hogy alig engedték szerepelni a kampányban.
Konkrét személyeket is megnevezett.

Kommunikációs atombombát dobott le Bangóné Borbély Ildikó a patkányozásával, amit csak megerősített Ujhelyi István patkánykormányzása.

A kampányfőnök Ujhelyi kapcsán mást is felvetett: „a saját egójával és PR-jával foglalkozott”, és felrója azt is, hogy a kampány végén az MSZP a listán mögötte kampányoló párbeszédes Jávor Benedek mandátumáért kampányolt, mintha csak Ujhelyi és Jávor érdemelte volna ki a brüsszeli helyet, ő nem.

A legerősebb megállapítás mégis az, hogy

Szanyi szerint a DK-t gőzerővel fideszbérencezni kellett volna, amiért elutasították a közös listát, mint ahogy szerinte Kálmán Olga indítása a főpolgármesteri posztért is a kormánypártnak kedvez,

hiszen a műsorvezető könnyen leszerelhető azzal, hogy bizonyítottan jó kérdező, ám a polgármesterség a válaszok terepe.

"Összegezve: elhibázott listaállítás, ki nem bontott program, előkészítetlenség, kampányvezetési káosz, katasztrofális kommunikáció, politikai tévelygések és a kevés pénz együttesen vezettek a pártunk számára akár végzetessé is váló történelmi bukásunkhoz. Mérleg: a főfelelős kirúg két alfelelőst, és marad a helyén. Politikai következmény tehát nincs. Ezt tetéztük azzal az ostobasággal, hogy – gyávaságból – ennek a förtelmes kudarcnak a másik főfelelősét felszereltük az egyetlen EP-mandátumunk 5 évre szóló birtoklásával. Szerintem aligha gondolkozhat értelmes jövőben az a párt, amelyik történelme legnagyobb bukásának arcát teszi meg európai arcává"

- írta Szanyi Tibor.