Kormányzati ageizmus: így nézik le a fideszes véleményvezérek a fiatalokat

Kormányzati ageizmus: így nézik le a fideszes véleményvezérek a fiatalokat

Még szinte meg sem száradt a nyomdafesték (online lap esetében elég súlyos képzavar ilyet írni, de ennyi nagymédiás önteltség talán belefér) azon az összeállításunkon, ami az ageizmusról, a különféle generációkról és a köztük tapasztalható feszültségről a portálunkon múltkor megjelent, a fideszes harcosok máris támadást intéztek a fiatal magyarok ellen. Az ageizmus viszont nemcsak akkor elítélendő diszkrimináció, ha egy idősebb embert sújt, hanem akkor is, ha – mint most a fideszes megmondóemberek – az idősebbek nézik le a fiatalokat.

Most épp a 76 éves Maróth Miklós professzor indította a támadást interjújában a pestisracok.hu nevű orbánista propagandaoldalon, és bizony nem kíméli korunk ifjúságát. Maróth szerint a ma fiatalok

  • tapasztalatlanok,
  • hiszékenyek,
  • nincsen történelmi tapasztalatuk,
  • álomvilágban élnek,
  • elképzelésük sincs a szocializmusról.

A kor nem érdem, hanem állapot. Ezt a banális közhelyet most muszáj elmondani, hiszen – mint arra Boga Bálint gerontológus rámutatott – a különböző életkorokban más-más a tudás megszerzésének, felhasználásának intelligenciája. A szakember rámutatott, az ember fiatalabb korában fluid intelligenciával rendelkezik, azaz a tudás szélesebb spektrumát képes elsajátítani. Azután ahogy idősödik, ez eltolódik a krisztallizált intelligencia felé, ami annyit tesz, hogy a már megszerzett tudást képes mélyebben, szintézisben használni.

Tehát Maróth professzornak azok a megállapításai, melyeket a mostani ifjaknak (Y-, Z-generációnak) ró fel, egyáltalán nem az ő felelősségük,
hiszen a krisztallizálódás, ha úgy tetszik, élettapasztalat nem tanulható.

Nem Maróth az egyetlen, és nem is ő az első lassan kiöregedő fideszes, aki lenézően nyilvánult meg a mai magyar ifjúságról. Georg Spöttle, aki az önkormányzati választáson a Fidesz szentesi képviselőjelöltje volt, egyébként pedig a Fidesz-közeli sajtótermékek kedvelt biztonságpolitikai szakértője, még november végén tett közzé egy, a mai fiatalokra nézve igencsak dehonesztáló Facebook-posztot.

Az ugyancsak korban járó Spöttle naivan rácsodálkozik a létező világra, konkrétan arra, hogy a fiatalok közül sokuk „nemhogy az m1 vagy a HírTV műsorát nem követi” (hja, kérem, nem kellett volna a közszolgálati, illetve a konzervatív adót fideszes propagandacsatornává zülleszteni…), hanem „egyáltalán nem néznek tv-t”. Rájön, hogy „filmeket laptopon és tabletten (sic!) néznek”, illetve a politikai híreket is a közösségi médiából szerzik be.

Spöttle lealacsonyítóan írja, hogy a klímaváltozás „hisztériája” a fiatalok közül sokaknál neurózis váltott ki, ami miatt pszichiáterhez kellett fordulniuk. A fideszes megmondóember szerint ezek a fiatalok „az ellenzéki propagandát egy 300 ezer forintos telefonon nézik”, valamint „szüleik autóval viszik őket gimibe”.

Értsd: hisztizik a kőgazdag taknyos, akinek szülei kinyalják a seggét…

Spöttle és Maróth fiatalok iránti ellenszenve teljesen érthető:

a kiöregedő fideszes politikusok képtelenek a megújulásra (talán nem is akarnak?),

a közösségi média használatát illetően az úgynevezett „lemaradó”, de legjobb esetben is a „kései többség” kategóriájába tartozóként használják. A hagyományos média versus újmédia „csatájában” a Fidesz az előbbit preferálja, amivel – mily meglepő – nem lehet elérni a fiatalabb generációkat, ha pedig a közösségi médiában az álcivil taktikát használják, az az első pillanatban szemet szúr.

A fiatalok nemcsak használják az újmédiát, de – főleg a legfiatalabbak – aktív tartalom-előállítók is, ők mér digitális bennszülöttek. Saját YouTube-csatornájuk, Instagram- és/vagy TikTik-fiókjuk van, ahol szinte nulla-huszonnégyben tudják egymással tartani a kapcsolatot. Az interneten fellelhető információmennyiség bármikor, szinte korlátozás nélkül, valamint viszonylag olcsón elérhető (nem, Spöttle úr, nem szükséges hozzá 300 ezres csúcskészülék!), így

teljesen természetes, hogy az időhöz kötött televíziós adás visszaszorulóban van. Ezt felróni a mai fiatalságnak nem modern konzervativizmus, hanem maradi, vaskalapos hozzáállás.

Persze le lehetne kapcsolni a hazai internetet a globális világhálóról, amint az kísérletképp megtörtént Oroszországban, korlátozni is lehet, amint történt az Arab Tavasz idején például Egyiptomban. Akkor marad a tévé–rádió–pártújság aranyháromszög, és nem kellene a megvénülő fideszes véleményvezéreknek ennyire utálniuk az Y- és Z-generációt.

Oké a boomer? Generációk vagy szubkultúrák?

Az idősek nem értik a fiatalokat és viszont. A nyugger nem ért az új technikákhoz, a taknyos viszont ne mondja meg a tapasztaltnak, mit tegyen! Napi szinten találkozunk generációs ellentétekkel, sőt az ageizmus már lassan a társadalom minden szövetét áthatja. Az újból felkapott „OK, boomer" kifejezés kapcsán utánajártunk a témának.