Személyes biztonság helyett érzelmi segítséget és pszichológust ajánlott a minisztérium a megvert nőnek

Személyes biztonság helyett érzelmi segítséget és pszichológust ajánlott a minisztérium a megvert nőnek

Ahogy arról beszámoltunk, levelet írt Orosz Bernadett, a brutális összevert hatgyermekes édesanya Varga Judit igazságügyi miniszternek, amelyben többek között arra hívta fel a tárcavezető - egyébként szintén többgyermekes édesanya - figyelmét, hogy a bántalmazója továbbra is szabadlábon van, és úgy érzi, ő, mint áldozat, semmilyen védelmet nem kap a magyar hatóságoktól.

A miskolci nő kérte, hogy csak úgy, mint a győri gyermekgyilkosságok kapcsán, az ő ügyében is rendeljen el felülvizsgálatot a Minisztérium, hogy az esetleges eljárási hibákra fény derüljön.

Orosz Bernadettet végül nem Varga Judit, hanem az igazságügyi módszertani irányításért felelős helyettes államtitkár, Gellén Márton tájékoztatta egy megvert nő előtt álló lehetőségekről.

A politikus egyrészt rögzítette, hogy a miniszternek címzett levélben jelzett, "többnyire a büntetőeljárás során tett intézkedések, illetve a szükséges intézkedések elmaradásának kivizsgálása folyamatban van", minek az eredményéről haladéktalanul tájékoztatni fogják az asszonyt. Arra ugyanakkor nem tért ki, hogy a vizsgálat mikor kezdődött, hogy a levél kézhezvétele után, vagy esetleg valamilyen egyéb formában értesültek arról, hogy a hatóságok - vélhetően - nem a kellő alapossággal jártak el ebben a konkrét ügyben.

Jellemző ugyanakkor, hogy az áldozat biztonsága - sőt, a biztonság szó egyetlen alkalommal sem szerepel a levélben - nem került szóba, helyette állami áldozatsegítő támogatásokról írt a Minisztérium. Ugyanis a helyettes államtitkár meglátása szerint

"jelen helyzetben"(!) a megvert nő számára "az egyik legfontosabb segítség az érdekérvényesítés szolgáltatás lehet",

amely az áldozat szükségletének megfelelő módon és mértékben hozzásegítik alapvető jogaik érvényesítéséhez, az egészségügyi, egészségbiztosítási ellátások és szociális ellátások igénybevételéhez.

Formái a tájékoztatás, a jogi tanács és az érzelmi segítség

- derül ki levélből.

Miközben az elkövetővel szemben - sajtónyilvánosság nyomására - mindössze egy távoltartási végzést sikerült elrendelni, az áldozat számára pszichológus segítségét ajánlotta az államtitkár helyettes - a miskolci Áldozatsegítő Központ pszichológusa például 0-24-ben elérhető.

Ezenfelül állami kárenyhítésben is részesülhet Orosz Bernadett, ugyanis a sérelmére szándékos, személy elleni erőszakos bűncselekményt követtek el. Ennek az összege mindig a bekövetkezett kár nagyságához igazodik, a maximális kifizethető összeg 2019-ben 1.915.755 forint.

„Menekülök, ott van velem a két kicsi is, és mindig megöl" - a bántalmazott nők szerint a sajnálat kevés

A sajnálat kevés, tettekre van szükség - hangzott el azon az emberi jogok világnapja (december 10.) alkalmából tartott budapesti rendezvényen, amelyen a családon belüli erőszak áldozatait képviselő Szelíd Motorosok átvehették a Fehér szalag díjukat, valamint ahol felszólalt Orosz Bernadett is.


Jelen pillanatban tehát ezek a lehetőségei egy megvert hatgyermekes nőnek. Ugyanakkor Orosz Bernadett esete annyiban talán különbözik sorstársaitól, hogy nem függött - legalább - anyagilag a bántalmazó párjától, a gyermekeit saját lakásában nevelte. Amennyiben az erőszak valóban családon belül történik, az államtitkár helyettes által felvázolt lehetőségek nem tűnnek érdemi segítségnek.

Arról nem szólva, hogy egy pszichológus vajon mennyire képes megelőzni a következő támadást.

Nem lehet mérlegelni a győri gyermekgyilkosságok után - nyitottnak tűnik erre a kormányzat is

A győri kettős gyermekgyilkosságot követően Novák Katalin családügyekért felelős államtitkár is nyitottnak mutatkozik a szabályrendszer szigorítására, hogy a bántalmazók eltávolíthatók legyenek a család közeléből. Az államtitkár Varga-Damm Andrea jobbikos képviselővel osztotta meg, hogy tudatában van a rendszer hiányosságának, nem véletlen, hogy a győrihez hasonló tragédiák bekövetkezhetnek, ezért megvizsgálják a lehetőségeket, hogyan tudnának úgy változtatni a jogszabályokon, hogy az ilyen tragédiák megelőzhetők legyenek.