Egy belga újságíró szerint érik a tulajdonosváltás az Újpestnél

Egy belga újságíró szerint érik a tulajdonosváltás az Újpestnél

Egymás után jönnek a különböző hírek az Újpest FC háza tájáról. Míg a legtöbb egyesület az NB1-ben az átigazolásoktól hangos, addig a IV. kerületi egyesületnél egyelőre a tulajdonossal kapcsolatos pletykákkal vannak elfoglalva. Az M4Sportnak nyilatkozó Stephane Vande Velde szerint hamarosan eladósorba kerülhet a patinás magyar klub.

A Le Soir című lap szakírója szerint a Duchatelet-féle üzletpolitika nem működik. Azért vásároltak klubokat Európa-szerte, hogy létrehozzanak egy olyan piramisrendszert, amelyet a Pozzo-család épített az Udinesével, a Granadával, illetve a Watforddal. Az újságíró azonban úgy véli, rájöttek arra, hogy ez rendszer számukra nem működik. 

„Roland Duchatelet Belgiumban nem lehetett boldog, mert a szurkolók nem szerették őt. A rá nehezedő nyomás miatt végül eladta a klubot (Standard Liége). Ez volt az első igazi kudarca. Később a többi klubnál is ugyanez a helyzet alakult ki. Duchatelet szerette volna az angol Charltont feljuttatni a Premier League-be, ehelyett visszaestek a harmadosztályba. Onnantól új befektetők érkezését várta a csapat felvásárlása ügyében, de csak két évvel később, decemberben tudta eladni tulajdonjogát. A spanyol Alcorcón is hasonló sorsra jutott tavaly nyáron. A következő lépése az lesz, hogy megváljon a német Carl Zeiss Jenától és az Újpesttől, hiszen már csak ennek a két klubnak a tulajdonosa."

Leszögezte azonban, hogy egyik csapat sem százszázalékban az ő tulajdona, hanem részben fiáé, Roderické, aki viszont folytatná a család munkáját, Roland viszont nem akarja ezt. 

Eredetileg az volt a cél, hogy legyen egy csapatuk a Premier League-ben, a Charlton, ami nem sikerült. Legyen egy ütőképes belga csapatuk, a Standard Liége, de ez sem jött össze. Legyen az övék Magyarország legjobb csapata, de ez sem sikerült. 

- vázolta fel a sorozatos kudarcokat a belga szakíró. 

Vasárnap írtunk arról, hogy különböző szurkolói pletykák szerint a belga tulajdonos szeretne túladni az Újpest FC-n. A szurkolók körében lehetséges vevőjelöltekként felmerült a Tungsram, egy felvidéki magyar üzletkör, de Garancsi István is.  Lapunk a pletykák miatt felkereste a klub egyik játékosát is, aki nem cáfolta azokat, de nem tudott konkrétumokról beszámolni. Jelenleg ugyanis a játékosok is a médiából tudnak tájékozódni. 

Valami bűzlik Újpesten

Az utóbbi években több alkalommal is szárnyra keltek olyan híresztelések, amely szerint az Újpest FC belga tulajdonosa, Roderick Duchatelet eladja az idén 135 esztendős klubot. Azonban ezek az értesülések eddig rendre hamisnak bizonyultak. Miközben a lila-fehér klub belga tulajdonosának édesapja, Roland Duchatelet éppen most írta alá az angol Charlton Athletic eladását, ismételten felerősödtek azok a hangok, hogy az Újpest FC-n is túladnának.

A Nemzeti Sport ugyanakkor klubközeli forrásokból úgy tudja, a korábbi, a klub eladásáról szóló hírekhez hasonlóan ezt is egyszerű pletykának tekintik. Ugyan érdeklődők akadtak a 20-szoros magyar bajnok iránt, egyelőre senkivel sem jutott a tárgyalás olyan szakaszba, hogy eladásról legyen szó. A lap a klubhoz fordult tájékoztatásért, azonban a lila-fehér egyesület csak később ígért állásfoglalást, mivel Roderick Duchatelet jelenleg nem tartózkodik Magyarországon. 

Az utóbbi években rengeteg pletyka keringett arról, hogy az Újpest FC-t megszeretnék vásárolni a 2011 óta tulajdonosként ténykedő belga üzletembertől, azonban ezeket az értesüléseket rendre cáfolta a klubvezetés. Igaz tavaly áprilisban Roderick Duchatelet elismerte, hogy sokan érdeklődnek a klub iránt. 

A hír még a klub háza tájáról, hogy négy játékos távozását is bejelentették. Kovács Lóránt Sepsire, Fadgyas Tamás Nyíregyházára, míg Bojan Sankovic Kazahsztánba távozott. A negyedik távozó Mészáros Karol, akinek egyelőre nincs új csapata.