Varga Mihály szerint nagyobb lehet a gazdasági visszaesés, mint gondolták

Varga Mihály szerint nagyobb lehet a gazdasági visszaesés, mint gondolták

Varga Mihály pénzügyminiszter arról beszélt a Reutersnek, hogy a koronavírus következtében kialakuló recesszió nagyobb lehet annál, mint azt a kormány korábban gondolta. Az előzőleg deklarált közel 3 százalékos hiánycél sincs "kőbe vésve", április végén felülvizsgálják a bruttó nemzeti össztermékre és a költségvetés deficitjére vonatkozó becsléseket - írja az Index.

"A 3 százalékos gazdasági visszaesésre vonatkozó becslésünk még március második felében készült, amikor azzal kalkuláltunk, hogy az év második negyedében megkezdődik a kilábalás a járványból. Elemezzük a helyzetet, de a számok feltehetően rosszabbak lesznek."

- fejtegette Varga a Reutersnek.

A pénzügyminiszter 202 000 online pénztárgép adatai alapján ismertette, hogy az elmúlt hét napban a kiskereskedelmi eladások az erre az időszakra jellemzőeknek csak az 54 százalékát tették ki, tehát az adóbevételek is alacsonyabbak lesznek.

"Ha a gazdaság vissza tudna térni a normális kerékvágásba május végére, vagy júniusra, akkor lenne 3 százalékos recesszió, de úgy látjuk, lassabb lesz a visszaállás."

Az is kérdés, hogy melyik exporttermékek tudnak eljutni a magyar gyógyszer- autó- és vegyiparból a piacokra, és helyreáll-e a kereslet. A Reutersnek szakértők azt mondták, hogy a GDP 4,5 százalékának megfelelő gazdasági visszaesés következhet. Varga szerint, ha a járvány tovább fékezi a gazdaságot, akkor elképzelhető ez a szám.

A 10 évre titkosított Belgrád-Budapest magyar-kínai-szerb vasútfelújítási projektről is kérdezték, Varga elárulta, hogy a felújításhoz 1,855 milliárd euró kölcsönt kapott a kormány, éves 2,5 százalékos kamattal, előtörlesztési lehetőséggel.