2016: A magyar-lengyel szolidaritás éve

Ahogy a múltban, úgy a jelen kihívásaira is együtt kell választ találnunk.

A magyar-lengyel szolidaritás évének nyilvánította 2016-ot az Országgyűlés.

A Kövér László házelnök, Csúcs Lászlóné lengyel nemzetiségi szószóló és az öt frakcióvezető - Kósa Lajos (Fidesz), Tóbiás József (MSZP), Vona Gábor (Jobbik), Harrach Péter (KDNP) és Schiffer András (LMP) - által jegyzett határozati javaslatot egyhangúlag, 168 igen szavazattal fogadta el a parlament. A döntést a képviselők felállva tapsolták meg.

Az előterjesztés szerint az 1956. júniusi poznani kommunistaellenes felkelés és az 1956. október-novemberi magyar forradalom hatvanadik évfordulójának emléket állítva - a magyar Országgyűlés és a lengyel szejm és szenátus egyetértésében - nyilvánították a magyar-lengyel szolidaritás évének az ideit.

A határozati javaslat országgyűlési vitáját és elfogadását a helyszínen követte a Budapesten tartózkodó lengyel parlamenti delegáció Ryszard Terlecki, a lengyel szejm alelnöke vezetésével.

A szejm - ugyanezzel a tartalommal - pénteken fogadta el határozatát arról, hogy 2016-ot a lengyel-magyar szolidaritás évének nyilvánítja.

A két nemzet egymás iránti szolidaritása kivételes és jövőbemutató érték

- mondta Csúcs Lászlóné, aki emlékeztetett, hogy a napokban a lengyel szejm és szenátus is egyhangúlag megszavazta a lengyel-magyar szolidaritás évéről szóló határozatot.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a kormány támogatásáról biztosította a benyújtott határozatot. Kiemelte:

a magyar és a lengyel nép több történelmi korszakon átívelő barátsága egyedülálló szilárdságú európai összevetésben. A magyar-lengyel sorsközösség 20. századi megnyilvánulása volt a két nép hősies küzdelme a kommunista diktatúrával szemben

- mondta.

A tárcavezető szerint a magyar-lengyel barátság és szolidaritás ma - amikor az Európai Unió történetének legsúlyosabb kihívásával néz szembe - ugyanúgy aktuális, mint bármikor a közös történelemben.

Mirkóczki Ádám arra hívta fel a figyelmet, hogy

Nyugat-Európa egyes vezetői a visegrádi együttműködés megbontásán "munkálkodnak". Ne engedjenek a nyugat-európai "ármánykodásnak"!

- kérte a magyar és a lengyel kormányt. Felvetette azt is, hogy a magyar és a lengyel kabinet tartson együttes ülést Budapesten vagy Varsóban.

Az LMP-s Ikotity István a szoros magyar-lengyel kapcsolatot méltatta. A politikus fontosnak nevezte ugyanakkor

"időben felemelni szavunkat a lengyel barátaink jogállamának védelmében".