A boltok forgalomcsökkenése is azt mutatja, hogy rosszabbul élünk, mint tavaly ilyenkor

A boltok forgalomcsökkenése is azt mutatja, hogy rosszabbul élünk, mint tavaly ilyenkor

A KSH frissen kiadott adatai szerint áprilisban 12,6 százalékkal esett a 2022-es szinthez képest. A tavalyi választási évben rengeteg pénzt kiszórt a Fidesz, de idén meghúzhatjuk a nadrágszíjat.

2023. áprilisban a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers adat szerint 13,6, naptárhatástól megtisztítva 12,6 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest – jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A kiskereskedelmi forgalom a márciusi adattól is csaknem 1 százalékkal elmaradt.

Különösen az élelmiszerboltok forgalma esett vissza.

Az élelmiszer-kiskereskedelem 76 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési mutatója 10 százalékkal, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 4,1 százalékkal romlott.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 10,7 százalékkal csökkent. A gyógyszerek, illetve gyógyászati termék eladása egyelőre 5,4 százalékkal nőtt, de az újonnan kivetett gyógyszeradó a gyógyszerpiacot is visszavetheti.

A ruhán, cipőn, a kütyükön és a kultúrán is spórolnak a magyarok.

A használtcikk-üzletekben 0,3, a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 9,6, a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk-üzletekben 12, az iparcikk jellegű vegyes és a bútor-, műszakicikk-üzletekben 20-20 százalékkal kisebb lett.

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 7,7 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 8,4 százalékkal csökkent. Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 22,9 százalékkal elmaradt az előző év azonos havitól.

A Fidesz sikertelen válságkormányzása a kiskereskedelmi forgalom visszaesésén is meglátszik.

2023. január-áprilisban a kiskereskedelem forgalmának volumene naptárhatástól megtisztítva 10,4 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 8,2, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 8,1, az üzemanyag-kiskereskedelemben 20,2 százalékkal visszaesett az értékesítés volumene – közölte a KSH.

(Címlapkép: MTI/Kovács Tamás)