Orbánék akkora adóemeléssel terhelik a gyógyszereket, ami gyógyszerhiányhoz vezethet

Orbánék akkora adóemeléssel terhelik a gyógyszereket, ami gyógyszerhiányhoz vezethet

Az Orbán-kormány annyira megemeli a gyógyszeradót, hogy egyes készítmények akár el is tűnhetnek a patikák polcairól. A megszorítás nem csak a gyógyszerészeti ágazatot veszélyezteti, hanem a betegellátást is.

A gyártók még vélhetőleg a cégközpontok döntésére várnak, hogy az érintett készítményeket ilyen feltételekkel is tovább forgalmazzák-e a magyar piacon vagy inkább kivonják őket – írta a Népszava. Utóbbi esetben a betegellátás is veszélybe kerülhet.

Úgy látszik, mégis megszorításokra kényszerült a kormány.

Egy szerdán kihirdetett kormányrendelet szerint a támogatott, 10 ezer forintot meg nem haladó termelői áras gyógyszerek után 20 százalék, az ennél drágábbak után az eddigi 28 helyett 40 százalék adót kell a gyártóknak és forgalmazóknak befizetnie július 1-től.

A modern gyógyszerek esetében már most előfordul időszakos hiány például az egyes inzulinokból, véralvadásgátló szerekből, daganatos betegnek adható tápszerekből. A most kivetett extra adó miatt a hiány jelentette probléma jelentősen súlyosbodhat.

Nemcsak a legmodernebb készítmények tűnhetnek el a gyógyszertárakból, hanem a generikus , azaz utángyártott orvosságok, melyek között már vannak biológiai gyógyszerek is, például a sok ízületi gyulladás, s különböző vérképzőrendszeri megbetegedések terápiái – írja a lap.

Az adó által tovább súlyosbított gyógyszerhiány csak egy része a magyar egészségügy válságának.

A nemrég nyilvánosságra hozott 2024-es költségvetési tervezet számai sem ígérnek sok jót az egészségügynek: az összes egészségügyi költség nagyjából névleg 10 százalékkal nő, miközben erősen 20 százalék feletti infláció van folyamatosan.

(Címlapkép: Gyógyszertári automata robot a győri Szent György Patikában 2018. szeptember 11-én. MTI/Krizsán Csaba)