A fideszes Kósa Lajos a cenzúra ellen emelt szót, a büntetésvégrehajtás mégis cenzúrázza az Átlátszót

A fideszes Kósa Lajos a cenzúra ellen emelt szót, a büntetésvégrehajtás mégis cenzúrázza az Átlátszót

Csúnyán belenyúlhattak felülről az Átlátszó oknyomozó portál munkájába, amikor az Aranykéz utcai robbantással és a Fenyő-gyilkossággal kapcsolatban akartak interjút készíteni Portik Tamással és Jozef Roháč-csal.

Miután júliusban a börtönparancsnokság technikai okokra hivatkozva menet közben leállította az Átlátszónak a Portik Tamással készített interjúját, majd a folytatását megakadályozta, azt is megtiltotta, hogy a félig kész interjút a hírportál közölhesse. A példátlan eset azután folytatódott. Az Átlátszó arra már egyáltalán nem kapott engedélyt, hogy kérdéseket tegyen fel a szintén fogvatartott Jozef Roháčnak, írta meg a Média1.

Az Átlátszó arra gyanakszik, a Pintér Sándorra vonatkozó kérdések miatt nem engedélyezték a Portik-interjú folytatását

Az Átlátszó azért volt kíváncsi a jogerős életfogytiglani börtönbüntetését töltő Rohač véleményére, mert a férfit Portikhoz hasonlóan az Aranykéz utcai robbantásért és a Fenyő-gyilkosságért ítélték el. A lap megküldte az Interjúkérelmét a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága kommunikációs főosztályának, onnan azonban először azt a választ kapták, hogy küldjék el előre a kérdéseiket, majd miután az oknyomozó portál ebbe belement, közölték vele, hogy az interjú elkészítését egyáltalán nem engedélyezik. A Portik-interjú miatt az Átlátszó a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult, mivel itthon nem kaptak jogorvoslatot.

A büntetésvégrehajtás vezetése azonban a tűzzel játszik, mert szembe megy az Orbán-rezsim álláspontjával. Kósa Lajos fideszes országgyűlési képviselő, a Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának vezetője ugyanis állítja, hogy az információk szabad áramlását semmiképp sem érdemes akadályozni. Még azzal sem, hogy fals információkat kiszűrjenek. Szerinte ugyanis

a dezinformációval nem lehet igazán mit kezdeni, azon kívül, hogy reméljük, az olvasók ki tudják szűrni a valódi híreket, mert "a hülyeséget nem lehet betiltani".

Kósa a 444 tudósítása alapján ugyan nem az Átlátszót ért inzultus kapcsán fogalmazott így, de állításait általánosan fogalmazta meg. A fideszes politikus az amerikai New York Times-ra és a brit Guardian-re hivatkozott példaként, amely lapokban "hamis híreket" olvasott Vlagyimir Putyinról. Ezeket „a dezinformáció kiszűrése érdekében rengeteget kellett volna cenzúrázni” – mondta. Kizárólag cenzúrával lehetne fölvenni a harcot a fals információkkal szemben, folytatta, ami azonban orwelli világot eredményezne, s ez megengedhetetlen. A küzdelem tehát reménytelen, ezért minden hírt közölni kell, és azt remélni, hogy az olvasók majd kiválogatják, melyik közöttük az igazi és melyik az álhír.

Cenzúra erőltetése helyett meg kell próbálni igazságot írni, majd abban reménykedni, hogy a hülyeséget a nép kiszúrja

– szögezte le.

A Magyar Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottság elnöke véleménye alapján is egyértelmű, hogy a büntetésvégrehajtás sokszorosan túlbuzgó. Nem kéne megvárni a strabourgi bíróság ítéletét, hogy Portikkal és Roháč-csal interjúk készülhessenek, és nyilatkozataik megjelenjenek az Átlátszóban. Az oknyomozó portál ugyanis szakmailag mindig kifogástalanul jár el, az olvasók pedig majd eldöntik, hogy az interjú alanyok igazat beszéltek, vagy nem.

(Címlapkép: Portik Tamás vádlott a Fővárosi Törvényszéken 2023. június 16-án. A bíróság húsz év fegyházbüntetésre ítélte Portik Tamást az 1996-os ügetői merénylet és gyermekkori barátjának 1999-es meggyilkolása ügyében első fokon. A másodrendű vádlott, K. Gábor 14 év fegyházbüntetést kapott. MTI/Illyés Tibor)