A Mazsihisz nem tudja követni Köves Slomót! Megírták, szerintük mit kellene tennie a Jobbiknak

Nem nyitnak könnyen, de észlelik a próbálkozást.

Rögzítik azt, hogy Köves Slomó rabbival (az EMIH elnöke) ellentétben nem gondolják azt, hogy az ünnepi jókívánságokra nyílt levélben kell válaszolni, ugyanakkor nyílt levelezés nélkül sem feleltek Vona Gábor üdvözletére. Emlékeztetnek arra is, hogy Köves korábban még pálinkázó fejtágítóra hívta a jobbikosokat, majd pár hónappal később "megsértődött". Hozzáteszik: nem mindig tudják követni a rivális zsidó egyház első emberét.

Megjegyzik, hogy nem zárható ki, hogy a Jobbikban egyszer valódi fordulat következhet be, hisz’ látjuk, szervezetek, pártok képesek a változásra.

Észleljük az utóbbi idők próbálkozásait, és tény, hogy jobb hanukai üdvözletet kapni, mint antiszemita uszítást.

Az is jó, ha a Jobbik vezetői tényleg nem tűrik el például a vecsési alapszervezetük öntudatos zsidózását.”

Meglátásuk szerint azonban egy hanukai üdvözlettel nem lehet letudni „hosszú évek rasszizmusát” és Vona Gábornak azt a levelét is kritizálják, amivel Köves Slomó válaszára válaszolt.

Vona Gábor csattanós választ adott Köves Slomónak

A Jobbik elnöke Facebook-oldalán nyílt levélben üzent Köves Slomónak, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközséget (EMIH) vezető rabbinak. Mint beszámoltunk róla, a legnagyobb ellenzéki párt ünnepi üdvözletet küldött az EMIH-nak, Köves Slomónak azonban ez nem tetszett. Vona Gábor bejegyzését változatlan formában közöljük:

Mint írják, „a Tanácsköztársaság alatti terror épp úgy nem kímélte a zsidóságot, ahogy a nem zsidó magyarokat, és ugyanez igaz a sztálinista terrorra is. 1956 zsidó hőseit pedig oldalakon át lehetne sorolni.”

Mi több, szerintük „a Jobbiknak nem csak a magyar zsidók, de más magyar kisebbségi csoportok – mindenekelőtt cigány honfitársaink – elleni uszításáért is felelősséget kell vállalnia.”A MAZSIHISZ nyitott mindenki felé, aki valóban közeledni akar, de azt írják, hogy „a jó szándékot és a töredelmet nem lehet kiváltani, nem lehet „megúszni” átlátszó, helyzetfelmérő gesztusokkal.”

Elismerik azt, hogy

Vona Gáborra és pártjára sok fiatal ember hallgat

„Vonának velük van feladata” – fogalmaznak. 

Hozzáteszik:

ha ennek szellemében őszintén és eredményesen dolgoznak egy nyitott és sikeres Magyarországért, akkor nem lesz szükségük arra, hogy zsidó szervezetekkel próbálják hitelesíttetni hirtelen fordulatukat.

Magyar Narancs: Köves Slomó a Fidesznek tett szívességet azzal, hogy belerúgott Vonába

Mint arról beszámoltunk, egy progresszív zsidó rabbi és egy zsidó kántor is kifejtette, hogy Vona Gábor hanukai üdvözletét fogadni kellett volna. A liberális hetilap, a Magyar Narancs csütörtöki lapszámában szerkesztőségi vezércikkében helyezkedett hasonló álláspontra. Mi több, szerintük akarva vagy akaratlanul is, de a Fidesz érdekeit szolgálja ki Köves Slomó a nyilatkozataival.

Ők azok a zsidók, akik Vona ünnepi üdvözletét megköszönték volna

Kelemen saját bevallása szerint udvariasan megköszönte volna a Jobbik pártelnökének és egyházügyi kabinetjének közös levelét, majd maga is kellemes ünnepeket kívánt volna az ellenzéki néppárt első emberének. "Magyar zsidóként és a Szim Salom Progresszív Zsidó közösség rabbijaként hibának tartom, hogy az EMIH vezető rabbija nem így tett" - hangsúlyozta Kelemen a Kibic magazinban.