Aki csak tud, az most Iránba igyekszik – a görögök is bejelentkeztek

Alkeszisz Ciprasz sem mulasztja el a perzsa gazdasági-politikai kapcsolatok megerősítését.

A mai napon sikerrel befejeződtek az Es’haq Jahangiri iráni alelnök és Alexisz Ciprasz görög kormányfő között, Iránban zajló együttműködési tárgyalások. Ezzel Görögország is csatlakozott azon európai országok hosszú sorához, akik az iszlám köztársaság újonnan nyílttá váló piacaira igyekeznek betörni.

Irán számára az együttműködés az energiapolitika területén nyithat újabb kapcsolódási pontot Európa felé, Athén ugyanakkor a görög exportcikkek tranzitállama lehetne a Közel-Kelet és Ázsia felé, ami több mint 400 millió fős piacra jelentene kijutási lehetőséget a görög gazdaságnak, amire a helléneknek jelenleg égetően nagy szükségük volna.

A tárgyalásoknak komoly diplomáciai hozadéka is van, ugyanis mostantól feloldják a két ország diplomata útlevéllel rendelkező állampolgárainak vízumkényszerét, emellett kidolgozták a bilaterális együttműködés elméleti kereteit is.

"Nem szabad elszalasztanunk az érdeklődésre számot tartó területeken az együttműködés lehetőségét" – nyilatkozta Mohammad Javad Zarif iráni külügyminiszter. Hozzátette, semmilyen téren nem látja akadályát az Athénnal való, minél széleskörűbb kooperációnak, és a kapcsolatok szorosabbra fűzésének.

A megbeszéléseken szóba került továbbá a kutatás-fejlesztésben való közös munka, a turizmus és a cserediák programok élénkítése, de a terrorellenes harcban való kölcsönös segítségnyújtás is.

Ciprasz kiemelte, hogy az iráni szankciók feloldásával újabb stratégiai közreműködés lehetősége nyílt meg a Közel-Keleten. Kiemelte, hogy Irán fontos regionális hatalom, aki nélkül nem képzelhető el béke és stabilitás a térségben.

Azt is hozzátette, hogy a közel-keleti krízis, és a migránsválság elsődleges oka a külföldi katonai beavatkozás, amiért országa nagyon komoly árat kénytelen fizetni. Szíria kapcsán leszögezte, Görögország a békében és a stabilitásban, illetve a különböző politikai-vallási-etnikai csoportok békés egymás mellett élésében érdekelt.

A görög kormányfő még szombaton érkezett Isfahan városába, egy jelentős létszámú politikai-gazdasági delegáció élén.