Angela Merkel lett az év embere a TIME magazinban

Az amerikai lap, amely hagyományosan minden évben kiválaszt egy embert a legnagyobb hatású személyiségek közül, leginkább a nyitott határokat jelentő menekültválság-kezelés miatt választotta meg Merkelt, de egyben elismerték az európai gazdaság kezelését és a szabadságjogokért való kiállását is.

Neve alá azt írták, A szabad világ kancellárja.

A TIME nem az alapján dönt az év emberéről, hogy annak munkásságával egyetértenek-e, vagy sem. Az 1956-os magyar forradalom után, 1957 januárjában a Magyar szabadságharcos lett az év embere, míg egy évvel rá már a rájuk halált hozó Nyikita Szergejevics Hruscsov. 1938-ban Adolf Hitler volt a kiválasztott, holott az USA nyilván nem rokonszenvezett vele (ez a címlapon is meglátszik).

A magazin választásának elve azóta sem változott:

Angela Merkel egyik legfőbb kihívója az Év embere díjért nem más, mint Abu Bakr al-Baghdadi, az Iszlám Állam vezetője volt.

A német kancellár az első nő, aki egyedül szerepelhet a TIME legfontosabb címlapján. Erre azóta van lehetőség, hogy 1999-ben Man of the year-ről (Év -férfi- embere) Person of the year-re módosították a címet.