Az EU 400 millió euróval támogatja a tavalyi törökországi földrengés utáni helyreállítást

Az EU 400 millió euróval támogatja a tavalyi törökországi földrengés utáni helyreállítást

A pénzügyi támogatást egy részletben folyósítják Törökország számára.

Az Európai Bizottság 400 millió eurós (kb. 155 milliárd forint) megállapodást ír alá Törökországgal az országot 2023 elején sújtó földrengés utáni helyreállítás támogatására - közölte a brüsszeli testület szerdán.

Az uniós bizottság szerint az Európai Unió Szolidaritási Alapjából (EUSZA) nyújtott támogatás az infrastruktúra helyreállítását, az egészségügy, az oktatás, valamint a víz- és szennyvízgazdálkodás, illetve átmeneti szállás biztosítását segíti. A pénzből a török kormány a kulturális örökség védelmét szolgáló intézkedéseket is finanszírozhat - írták.

A bizottság a támogatást egy részletben folyósítja Törökország számára; továbbá a kifizetés napjától számítva Ankarának 18 hónap áll majd rendelkezésére a pénzeszközök felhasználására, és ezen időszak után 6 hónappal végrehajtási jelentést kell benyújtania.

A brüsszeli közlemény Elisa Ferreira kohézióért és reformokért felelős uniós biztost idézte, aki elmondta:

a 400 millió eurós támogatás az eddigi legnagyobb pénzügyi hozzájárulás, amelyet az EUSZA keretében az EU egy tagjelölt országnak juttat a pénzügyi alap 2002-es létrehozása óta.

A támogatás része annak az 1 milliárd eurós pénzügyi csomagnak, amelyet az EU a 2023 márciusában rendezett nemzetközi adományozói konferencián jelentett be Törökország számára - közölte a biztos.

Az Európai Bizottság és az Európai Unió Tanácsa által rendezett konferencián az adományozók összesen 7 milliárd euró összegű támogatásra tettek ígéretet a 2023-as törökországi és a szíriai földrengés által érintettek számára - emlékeztetett az uniós bizottság. Számos ország mellett Magyarország is küldött mentőcsapatot a közel-keleti országba.

(Címlapkép: Túlélők után kutatnak egy összeomlott épület törmeléke közt a délkelet-törökországi Diyarbakir nagyvárosban 2023. február 6-án. MTI)