Már közel 21 ezer halálos áldozat van Törökországban, közben a HUNOR mentőcsapat tovább dolgozik

Már közel 21 ezer halálos áldozat van Törökországban, közben a HUNOR mentőcsapat tovább dolgozik

Törökországban 20 665-re emelkedett a hétfői földrengés halálos áldozatainak száma szombat kora reggelre - közölte a helyi katasztrófavédelem (AFAD).

Az MTI azt írja, a sérültek száma a hivatalos adatok szerint 80 088.

Az AFAD szombat kora reggeli adatai szerint a földrengés sújtotta dél- délkelet-törökországi régióból mintegy 93 ezer embert költöztettek el, a mentési munkákban több 166 ezren vesznek részt.

A katasztrófa térségében 1891 utórezgést mértek hétfő óta.

A HUNOR csapat megállás nélkül, éjszaka is dolgozik

Csak a Hunor vállalta az éjszakai kutatást abban az épületben, amelyikben tegnap este túlélőket jeleztek a keresőkutyák, írja közleményében az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Hozzáteszik: napközben két nőt emeltek ki a török mentőegységek ugyaninnen, délután negyed hatkor ismét életjeleket észleltek, ekkor az Alfa egység folytatta a kutatást.

Rengeteget kell ásnunk! – írják. Éjjel 2.50 perckor még mindig nem akadtak a nyomára senkinek, akkor a Bravo csapat vette át a munkát. Tizenhat órányi munka sem vezetett eredményre a kísértetépületben. A csapat minden lehetséges üreget átfésült: ketten ásnak, négyen adogatják ki a törmelékkel teli vödröket. A száloptikával és hangdetektorral történő kutatás során egyelőre csak holttesteket találnak.

Beszámolójukban azt írják, síri csönd van olyankor, amikor beüzemelik a detektort, minden munkálatot leállítanak, mert a műszer olyan érzékeny, hogy egy gombostű leesését is érzékeli.

A csapat logisztikusa, Patai Sándor tűzoltó százados olyan berendezéseket szerelt össze, amelyekkel működtethető a Hunor sátraiban levő hősugárzó, így könnyebben viselik a pihenőidejüket töltő tűzoltók az éjszakai mínusz hét fokot.