Azta: elismerte a delfinárium, hogy kémeket küldött a PETA állatvédői közé

Állatvédőknek adták ki magukat a tengeri témájú vidámparkokat üzemeltető amerikai SeaWorld alkalmazottai.

A világ legismertebb állatvédő szervezete, a PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) hónapok óta "kémkedéssel" gyanúsította a SeaWorldöt, amelynek orlandói témaparkja most elismerte ennek tényét.

A PETA azzal vádolta a SeaWorldöt, hogy megpróbálta dolgozóit becsempészni a szervezetbe, hogy az állatvédőket fellázítsák, bűntények elkövetésére buzdítsák, amelyek miatt az akvárium aztán megvádolhatja őket.

Az állatvédők szerint kizárólag a SeaWorld volt érdekelt az illegális tettek kiprovokálásában.Mint kiderült, a SeaWorld egyik alkalmazottja 2012-ben aktivistának adta ki magát és a közösségi oldalakon közzétett gyújtó hangú felhívásaiban egyebek között arra buzdította az állatvédőket, hogy eresszék le a kardszárnyú delfinek medencéjének vizét. Joel Manby, a SeaWorld vezetője most azt közölte: egy belső vizsgálat után

a cég igazgatótanácsa úgy döntött, felhagynak azzal a gyakorlattal, hogy az alkalmazottak állatvédőknek adják ki magukat.

Az akcióval egyébként az volt a vállalat célja, hogy megvédje a dolgozókat és az állatokat a céget az elmúlt időszakban ért fenyegetésekkel szemben. A SeaWorld víziparkokat üzemeltet Floridában, Texasban és Kaliforniában. A SeaWorldöt évek óta bírálják az állatvédők show-műsorai miatt, amelyekben idomított kardszárnyú delfinek szerepelnek. Nagy felháborodást keltett a 2013-ban bemutatott Blackfisch című dokumentumfilm is, amely kegyetlennek festette le a tengeri emlősök fogságát és cirkuszi attrakciókban való szerepeltetését. A produkció firtatta azt is, milyen tényezők vezettek ahhoz, hogy egy kardszárnyú delfin 2010-ben megölte híres és népszerű idomárját a floridai delfináriumban. A San Diegó-i SeaWorld nemrég bejelentette, hogy felhagy delfinshow-ival, a többi delfinárium azonban folytatja a kardszárnyú delfinekkel bemutatott attrakciókat, hangoztatva, hogy az állatoknak nagyon is jó soruk van a fogságban. Az akváriumok népszerűsége ugyanakkor erősen csökkent, jelentősen visszaesett a látogatók száma, a SeaWorld szerint az elmúlt negyedévben 11 millió dolláros veszteséget könyveltek el. A vállalkozás részvényei kilenc százalékkal visszaestek a New York-i tőzsdén.