A Jobbik és az LMP szerdán közösen kezdenek bele a korrupcióellenes polgári kezdeményezésbe

Kezdődik az aláírásgyűjtés.

Az Európai Bizottság honlapján magyarul is elérhető leírás szerint a kezdeményezés címe:

„Szüntessük meg a csalást és a visszaélést az uniós forrásokkal – a döntések és a végrehajtás jobb ellenőrzése és a szankciók révén”.

Főcélként jelölték meg, hogy

"a csalás és az uniós forrásokkal való visszaélés megelőzése és szankcionálása érdekében az európai intézményeket fel kell jogosítani arra, hogy fokozott ellenőrzést alkalmazzanak azokban a tagállamokban, amelyek nem vesznek részt az Európai Ügyészség együttműködésben. Ez kiterjedne a finanszírozási és beszerzési döntések előzetes ellenőrzésére a kockázatos területeken. Azt javasoljuk, hogy ez a mélyebb ellenőrzés terjedjen ki valamennyi körülmény teljes feltárására, valamint a csalási tevékenységek és az EU pénzügyi érdekeit károsító egyéb bűncselekmények nyilvánosságra hozatalára".

Bana Tibor ezt úgy fordította le a parlamentben, hogy

ne engedjük a továbbiakban egyetlen kormánynak sem így az Orbán-kormánynak sem – az EU-s pénzek ellopását.

Hogyha az Európai Ügyészséghez nem hajlandóak csatlakozni, akkor legalább ezt az európai polgári kezdeményezést támogatják-e? - kérdezte a Jobbik alelnöke a kormányt.

Az ellenzéki politikus egyébként jelezte, most még valóban kevés a támogató aláírás, de még nem kezdődött el az utcai gyűjtés.

Szerdán fogjuk az utcai standolásokat elkezdeni, a kezdeményezést az LMP-vel közösen fogjuk bejelenteni

– közölte Bana Tibor.

Az ellenzéki képviselő hozzátette, ha a kormányon is egyetértenek azzal, hogy lépéseket kell tenni a korrupció visszaszorítása érdekében, akkor ahhoz EU-s szintű rendeleteket kell megalkotni.

Természetesen Gulyás Gergely kancelláriaminiszter nem élt a lehetőséggel.

(Címlap- és borítókép: Béli Balázs / Alfahír)