Ötszáz dollárért provokálták a magyarokat Beregszászon

Ötszáz dollárért provokálták a magyarokat Beregszászon

Halál az ellenségre!!!

Ezzel zárult azoknak a szélsőségesen magyarellenes ukrán plakátoknak a szövege, amelyeket Beregszászon ragasztottak ki eddig ismeretlen tettesek az ortodox húsvét vasárnapján.

Az Infostart írta meg, hogy az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) felderítette a Beregszászon történt magyarellenes provokáció feltételezett elkövetőit. Az SZBU a honlap szerint három ember orosz megrendelésre 500 dollár fejében helyezett el Beregszászon több helyen is a magyarokat életveszélyesen megfenyegető plakátokat a májusi ünnepek előestéjén. A bűnügyi eljárás során mindhármuk ellen vádat emeltek.

Az ukrán biztonsági szolgálat kiderítette, hogy

az ügy egyik érintettjének bankkártyájára mintegy 500 dollárnak megfelelő orosz rubelt utaltak át.

A nyomozás során a hatóságok orosz jelképeket és "egyéb, a jogellenes tevékenységet alátámasztó tárgyi bizonyítékokat" foglaltak le.

Az elkövetők a plakátokon egy hetet adtak arra, hogy a magyarok elhagyják az ukrán földet, különben - fenyegetőztek - megmérgezik őket, akár a patkányokat.

2018-ban „Állítsuk meg a szeparatistákat!” felirattal és a kárpátaljai magyar közösség vezetőinek neveivel, valamint  fényképeivel jelentek meg óriásplakátok Ungvár, Munkács és Beregszász körzetében. Ezt pedig megelőzte az ukrán hivatalos, illetve a kijevi kormány befolyása alatt álló sajtó hónapok óta tartó szintén magyarellenes uszítása.