Brenner szerint Lázár János zsarol, Karácsony ferdítésről beszél a tömegközlekedés kérdésében

Brenner szerint Lázár János zsarol, Karácsony ferdítésről beszél a tömegközlekedés kérdésében

Budapest első embere szerint mind az ördög, mind az angyal a részletekben rejlik; a jobbikos főpolgármester-jelölt pedig úgy látja, a miniszter hozott is ajándékot, meg nem is. Vitézy szerint félmegoldás született.

Megvédtük a Budapest-bérletet

- így reagált friss Facebook-videójában Karácsony Gergely a fideszes Lázár János mai sajtótájékoztatójára. Ahogy megírtuk, az építési és közlekedési miniszter kedden felvázolta, hogyan változtatják meg a tarifarendszert az állami közlekedésben március 1-től.

A főpolgármester szerint egyetlen budapesti sem járhat rosszabbul. Elmondta, végrehajtják azt a programot, amire 2019-ben felhatalmazást kapott, és amiben ez szerepel: „Regionális kooperációt kezdeményezünk a megerősített BKK, a MÁV és a Volánbusz között, valamint egységes jegy- és bérletrendszer bevezetéséért fogunk dolgozni Budapesten és az agglomerációban”. Célja, hogy a budapesti és az agglomerációs közlekedést jobban integrálják, ennek megoldása nem lehet más, mint hogy a főváros és az állam közösen rendeli meg a közösségi közlekedést - fogalmazott Karácsony.

Az ellenzéki politikus úgy véli, helyes, ha az Orbán-kormány ebben is, és a 14 év alattiak ingyenes utazásában is követi Budapestet.

A tartós barátság alapja a pontos elszámolás: a bevételeken az utasok által megtett kilométerek alapján osztozik Budapest és az állam. Az elszámolásról szóló tárgyalásokon olyan megoldásra van szükség, ami egyaránt jó az utazóknak, az állami és a fővárosi szolgáltatóknak

- jelentette ki Karácsony Gergely, jelezve, szerinte mind az ördög, mind az angyal a részletekben rejlik.

Brenner Koloman: zsarol a miniszter

Lázár János mai bejelentése után a magyar népmesék eszes leánya jut eszembe: hozott is ajándékot, meg nem is

- reagált a Lázár-féle bejelentésre a Jobbik-Konzervatívok főpolgármester-jelöltje. Brenner Koloman szerint

„a mai ajánlatával ugyanis lehetetlen helyzetbe hozná a BKK-t, hiszen a jegybevételeinek jelentős részétől elesne. Ez aránytalan és elfogadhatatlan. Nevezzük nevén: zsarolás.”

A konzervatív politikus úgy érvelt: az állam és Budapest között fenálló megállapodást minimum 2024 végéig meg kell őrizni jelenlegi formájában. „A szerződések felülvizsgálatát, illetve az újbóli megállapodás és a finanszírozás részleteit pedig az idén megválasztott új főpolgármester a választás utáni erőteljes legitimációjával tárgyalja le az állam képviselőjével!” - szögezte le Brenner Koloman.

Vitézy szerint csak félmegoldás a tarifareform

Vitézy Dávid volt közlekedésügyi államtitkár szintén reagált Lázár János mai bejelentésére. Az LMP lehetséges főpolgármester-jelöltje szerint a Budapest-bérlet kapcsán nem szabadott volna idáig jutni. Szavai szerint

Lázár János mai "ajánlata" ebben a formában értékelhetetlen, hisz minden közös bérlet működésének kulcsa a jegybevételek felosztási rendje.

Vitézy a helyközi bérletek megszüntetését is hibának tartja, mivel sok esetben a vármegyebérlet brutális áremelést jelentene. Az országos tarifareformról pedig úgy gondolja, a teljes országos jegystruktúra egységesítése lenne megoldás, ez így csak félmegoldás. „Amíg az országos közlekedésben két külön jegy kell buszra és vonatra, addig nem értünk át a 21. századba” - érvelt a volt BKK-vezérigazgató.

Címlapkép: Lázár János építési és közlekedési miniszter (b) és Papp László polgármester (j) az állami támogatású közösségi közlekedés tarifarendszerének váltásáról tartott sajtótájékoztatón Debrecenben 2024. január 9-én. (MTI/Vajda János)