Toroczkai és a migránskérdés érdekli a legjobban az osztrák nacionalistákat

"Forradalom Magyarországon - Példakép Ausztria számára?" címmel tartottak találkozót osztrák és magyar nacionalisták.

A bécsi találkozó fő témája az egész Európát sújtó népvándorlássá terebélyesedő bevándorlás volt. A szervező osztrák Burschenschaft Olympia szerint a migráció káosszal és Európa bukásával fenyeget, de kritikusan viszonyulnak Angela Merkel német kancellár és Werner Faymann osztrák kancellár bevándorlási politikájához is, amelynek következményeként tartják számon a kontinens terrorfenyegetettségét. Magyarországot azonban pozitív példának, a Willkommenskultur-politika alternatívájának látják.

A nacionalizmus bástyái

A Wiener akademische Burschenschaft Olympia és a hozzá hasonló más diákegyesületek a XIX. század közepe táján jelentek meg azokon a vidékeken, ahol német nyelvű diákság volt. Tagjaik közül számos jelentős katonai vezető és politikus került ki. A Burschenschaftok a német nemzeti oldal bástyáinak minősültek a múltban, és jelenleg is ilyen feladatot látnak el. Bécsben ebben jár élen a Wiener akademische Burschenschaft Olympia, melynek tagjai közt találhatóak FPÖ-aktivisták (Freiheitliche Partei Österreichs - Osztrák Szabadságpárt), illetve FPÖ-s politikusok is. A Burschenschaft Olympia múlt heti rendezvényét több osztrák baloldali sajtóorgánum is támadta, illetve a hazai Fidesz-közeli sajtó is kárörvendően és lekicsinylően nyilatkozott róla. A vasárnapi osztrák szövetségi elnökválasztás első fordulójában történelmi győzelmet aratott és az első helyen végzett az FPÖ elnökjelöltje, Norbert Hofer.

Átfogó kép a Jobbikról

A találkozón előadást tartott Szalay Szabolcs, a Jobbik IT külügyi kabinetjének elnöke, aki röviden bemutatta a Jobbik és a párt ifjúsági tagozatának történetét, működését, illetve céljait. Szalay Szabolcs az Alfahírnek nyilatkozva elmondta, az előadáson olyan témákról beszélt, mint a Jobbik külpolitikájának sarkalatos pontjai, a Németország-Oroszország-Törökország nagyhatalmi háromszög, a közép-európai tengely, továbbá az Európai Unió és az Egyesült Államok Transzatlanti Kereskedelmi és Beruházási Partnersége (TTIP), míg a magyar belpolitika esetében, a magyar pártok ismertetése mellett, a korrupció került szóba.

Szalay Szabolcs szerint a résztvevők különösen érdeklődtek a Jobbik IT iránt is, amely kapcsán elmondta, hogy az Y-generáció 53 százaléka a Jobbikot támogatja, de ezzel együtt nehéz a fiatalokat bevonni a politikába, azonban a Jobbik IT mégis jelen tud lenni az egész országban.

Fókuszban a bevándorlás és az Érpataki modell

A bevándorlás kérdése, amely a leginkább felhívta a figyelmet Magyarországra, kiemelt szerepet kapott a találkozón.

"A Burschenschaft Olympia által szervezett rendezvényen nagy volt az érdeklődés Toroczkai László, Ásotthalom polgármesterének bevándorlással kapcsolatos intézkedései iránt"

 - mondta el az Alfahírnek Fodor Tamás, a Jobbik külügyi stábjának munkatársa. Hozzátette: az osztrákok átfogó képet kaptak a magyarországi határvédelemről, de olyan konkrétumokról is tájékoztatást kaptak, mint az ásotthalmi mezőőrség működése.

A magyarországi cigányság helyzetével és segélyezésével kapcsolatban is kaptak kérdést a Jobbik IT és a HVIM előadói. Fodor Tamás szerint ez a kérdés azért is érdekelte az osztrákokat, mert ahogy a cigányság esetében is milliárdokat költöttek az eddig sikertelen integrációra, úgy Ausztriában ugyanez a helyzet a bevándorlók segélyezésével. Lapunknak elmondta: az előadáson alternatív pozitív példaként az Érpataki modellt alkalmazását állították szembe az elhibázott állami segélyezési rendszerrel.