Egyelőre csak viszi a pénzt Csányi vágóhídja

Egyelőre csak viszi a pénzt Csányi vágóhídja

Már harmadik éve veszteséges Csányi Sándor mohácsi gigavágóhídja, az MCS Vágóhíd Zrt - írja a 24.hu.

A 23,5 milliárdos költséggel megépült sertésvágóhíd több mint 10 milliárd forint veszteséget termelt 2017-es elindítása óta. Tavaly csaknem 5 milliárd forint mínuszt hozott össze, kicsivel többet, mint 2018-ban. A kötelezettségei csaknem ugyanennyivel, 34 milliárd forintra nőttek. A cudar eredmény a saját tőkét is felemésztette, az év végén mínusz 3,3 milliárd forint szerepelt a könyvekben. Azóta megemelték az alaptőkét, a cégpapírok szerint 2,5 milliárdról 3,3 milliárdra. Csányi egyébként a többi agrárcégébe is tölcsérrel tölti a pénzt: az év elején az mfor.hu írta meg, hogy a bankár egyes agrárérdekeltségeit összefogó Bonafarm Zrt.-be 7 milliárd forintot pumpált.

Azzal együtt jött ki tavaly az 5 milliárdos mínusz, hogy a cég bevételei jelentősen, durván 15 milliárddal nőttek az egy évvel korábbihoz képest, több mint 63 milliárd forint forgalmat könyvelt el. A belföldi forgalom ebből 38 milliárdot tett ki, 3 milliárddal többet, mint 2018-ban, az export viszont megduplázódott, csaknem 25 milliárdra nőtt.

Ez jelentős növekedés, és jobb az üzleti tervben belőtt 55 milliárd forintnál is, mégsem sikerült elérni a célt, a nulla körüli eredményt. A mohácsi vágóhíd az adatok alapján félgőzzel termelt.

Éder Tamás, a cég igazgatóságának tagja, egyben Magyarország legnagyobb élelmiszer-gazdasági holdingja, a Bonafarm-csoport igazgatója, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke szerint a veszteség oka az afrikai sertéspestis.