Dialógus Platform Egyesület: nincs kapcsolatunk Gülennel

Törökország a gülenista szervezetek és intézmények felszámolását kérte Magyarországtól.

Az egyesület csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján Dr. Szigeti Jenő kijelentette: "direktbe nincs kapcsolatuk" az úgynevezett gülenista mozgalommal, a sajtóból értesültek arról, hogy hírbe hozták őket. Az Alfahír kérdésére Szigeti elmondta: sem a magyar kormányszervek, sem a hatóságok, sem pedig Törökország részéről nem érkezett megkeresés, de nincs titkolnivalójuk, minden vizsgálatot vállalnak, és minden kérdésre készek válaszolni a tevékenységükkel, működésükkel kapcsolatban. A Dialógus Platform Egyesület pénzügyi hátteréről elmondta: kulturális jellegű európai projektekből származó pályázati támogatásokból, nyelvtanfolyamokból származó részvételi díjból és adományokból tartják fenn magukat.

Tizenegy éve működnek Magyarországon

A török és magyar értelmiségiek, tudósok, illetve önkéntesek által 2005-ben alapított Dialógus Platform Egyesület a kultúrák közötti párbeszéd elősegítésével igyekszik hozzájárulni a társadalmi és kulturális sokszínűséghez. Hosszú távú céljuk a békés együttélés megteremtése annak szellemében, hogy a sokszínűség hozzájárul egy jobban működő társadalom létrejöttéhez. Az egyesület rendszeresen szervez kulturális rendezvényeket, nyelvoktatást, konferenciákat, fórumokat, valamint ismeretterjesztő előadásokat. Mindenféle erőszak, illetve terrorcselekményt teljes mértékben elítélnek.

Dr. Szigeti Jenő elmondta: ismeri, olvasta Fethullah Gülen munkásságát, nem értik a hitszónok és a Recep Tayyip Erdogan török államfő közötti konfliktus okát, de csak vallási, kulturális kérdésekkel foglalkoznak, politikával nem, ugyanakkor céljaikról, küldetésükről szívesen adnak információt politikusoknak is. Az egyesület elnöke szerint azért hozták összefüggésbe a civil szervezetüket a török hitszónok mozgalmával, mert Gülen tanításainak a középpontjában a kultúrák és vallások közötti dialógus áll, amelyet ők is vallanak. Hasimov Huszan, az egyesület elnöke is megerősítette: semmiféle kapcsolatuk nincs Fethullah Gülennel, vagy a mozgalmával, semmilyen anyagi támogatást nem kaptak gülenista szervezetektől. Ugyanakkor megjegyezte: abszurd Fethullah Gülent terroristának nevezni, akire fontos emberként tekintenek. Hasimov Huszan neve megtalálható a hitszónok magyarországi oldalán egy 2009-es rendezvény programismertetőjében, ahol az egyesület korábbi elnökével, Almak Ömerrel mondott köszöntő beszédet a „Noé bárkája" program keretében megrendezett, az Asúre pudingról elnevezett ünnepi rendezvényen. Érdekesség, hogy a rendezvényen az Orchidea Két-tannyelvű Általános Iskola tanulói tartottak török néptáncbemutatót. Az Index írta meg, hogy a budapesti Orchidea Iskola Gülen-kötődésű lehet, de ezt az intézmény vezetői azóta határozottan tagadták.

A Dialógus Platform Egyesület korábban a törökországi puccskísérletre közleményben reagált, egyértelműen elutasítottak minden katonai beavatkozást a világ összes országában, és a leghatározottabban elítélték a katonai hatalomátvételi kísérletet.

„Reményünket fejezzük ki, hogy mielőbb helyreáll a demokratikusan megválasztott Törökországi kormány hatalma és a hatóságok megdöntésével meghatározott személyek minél hamarabb bíróság elé kerülnek”

- írta az egyesület.

A sajtóhírekkel kapcsolatban már egy másik közleményükben azt írták:

„A Dialógus Platform Egyesület magyar törvények szerint, a magyar alkotmány tiszteletben tartásával működik. Egyesületünknek semmilyen anyagi vagy organikus kapcsolata nincsen Fethullah Gülennel. A vallásközi párbeszéd, a kultúrák közötti párbeszéd, az univerzális emberi értékek és erőszakmentesség kapcsán Fethullah Gülen véleményét fontosnak és értékesnek tartjuk.”

Gülent lényegében méltatták és megvédték:

„A hitszónok idős vallási vezető egész életét és munkásságát az eltérő kultúrák közötti béke megteremtésének, a demokratikus értékek védelmének és előmozdításának szentelte, amelynek során kiemelt figyelmet fordított az oktatás általánosan elérhetővé tételére és a nehéz körülmények között élő emberek megsegítésére. (…) Nyilvános állásfoglalás az erőszak, terror és öngyilkos merényletek ellen Fethullah Gülen az erőszak és a vallási retorika kombinációja elleni következetes álláspontjáról ismert.”A közleményük végén azt írták: „A Dialógus Platform Egyesület – csakúgy mint Fethullah Gülen - elítél minden erőszakos politikai hatalomátvételi kísérletet Törökországban és bárhol a világon, ugyanakkor elutasítja azokat a minden alapot nélkülöző vádakat.”

Több kérdéssel is megkerestük a Külgazdasági és Külügyminisztériumot és a Török Nagykövetséget. Többek között arról érdeklődtünk, hogy a török diplomácia megnevezett-e konkrét gülenista magyarországi intézményeket, szervezeteket, és melyek azok. A KKM-től csak azt a választ kaptuk, hogy a vizsgálat lezárásáig nem áll módjukban további információkat adni. De egy korábbi közleményükben azt írták:

„A magyar hatóságok a megnevezett intézményekkel szemben csak abban az esetben fognak fellépni, ha egyértelműen bebizonyosodik az intézmények és a terrorizmus közötti összefüggés”.

A Török Nagykövetséget kétszer kerestük írásban, de nem érkezett válasz tőlük, augusztus 5-i sajtóközleményük pedig semmilyen konkrétumot nem tartalmazott. Fethullah Gülen mozgalmát terrorszervezetnek nevezték, amely „július 15-én Törökországban egy véres terrorkísérletet hajtott végre”. Magyarországot baráti szövetségesként említették, majd azt írták:

„Törökország kezdeményezései a barátaival és szövetségeseivel a terror ellen folytatott küzdelem ügyében a tájékoztatást és a koordinált munka megteremtését célozzák. A terrorizmussal szemben folytatott közös küzdelem tárgykörébe tartozó ügyek megtárgyalását az abban érdekeltekkel tovább folytatjuk”