Veszek néhány fegyvert és megölök 59 embert? Hogyan lehetséges ez?

Az amerikai fegyverviselésről.

A legenda szerint az USA-ban minden pickup kesztyűtartójában ott van minimum egy pisztoly, de a helyzet nem ennyire egyszerű, államonként változó szabályozás van. Az utcai lövöldözések után mindig felmerül, hogy szigorításra lenne szükség, de ezt meglehetősen nehéz keresztülvinni a különböző lobbicsoportokon. Az egymást követő tragikus iskolai események után Barack Obama kormányzata be is jelentette 2016-ban, hogy keményebb regulákat vezetnek be, de azért ez nem így megy.

Tömegmészárlások Amerikában, Las Vegas a legkegyetlenebb?

San Ysidro, Kalifornia - 21 áldozat1984-ben James Huberty a helyi McDonaldsban rendezett mészárlást. A 41 éves férfi korábban biztonsági őrként dolgozott, a gyorsétteremben több gyereket is megölt.16 óra előtt néhány perccel lépett be az étterem ajtaján a magas, vékony, szemüveges férfi. A pulthoz ment, ahol elővett egy Uzi géppisztolyt, majd azt kiabálta, hogy"mindenki a földre!"

Az biztos, hogy az amerikai nép a világ legjobban felfegyverzett civil lakossága. Egyes becslések szerint akár 270 millió lőfegyver is lehet a 323 milliós nagyságú nép tulajdonában. Persze ez nem azt jelenti, hogy ennyi embernek van fegyvere. Egy 2014-es felmérés szerint a lakosság 32 százalékának van, vagy olyan emberrel él együtt akinek van.

Hogyan alakult ki az amerikai fegyver-kultusz?

Innen nézve elég nehezen látható, hogy hol vannak ennek a gyökerei, enélkül viszont nem érthetjük az egész rendszert. Egészen a gyarmatosításig kell visszamennünk, hogy tiszta legyen. A telepesek fegyverekkel érkeztek az Újvilágba, ez a kép aztán be is épült az amerikai kultúrába. A függetlenségi háború ezt csak tovább erősítette, sőt, igazán ez teremtette meg a fegyverrel rendelkező állampolgár mítoszát.

Könnyen megérthetjük, ha elképzeljük azt a helyzetet, ahogy Robert Spitzer foglalta össze ezt a vonatkozó könyvében:

„Ez annak a története, hogyan győzte le Amerika Nagy-Britanniát, azoknak a fickóknak a története, akik fogták a puskájukat, megcsókolták az asszonyt, és elmentek szolgálni George Washington seregébe.”

Az Alkotmány 1791-es módosítása garantálja a fegyvertartás jogát, de egy értelmezési vita miatt nem tudni, hogy csak a bűnözők, vagy akár az állam ellen is használhatja-e az állampolgár. Nagyjából úgy kell elképzelni, hogy ezt ott szabadságjognak veszik, ami megvédi őket attól, hogy zsarnokká váljon az államhatalom, az már csak mellékes plusz, hogy magadat és a birtokodat is meg tudod védeni.

Az viszont érdekes, hogy ez a törvény az akkori viszonyokra íródott. Fontos volt, hogy az emberek a Vadnyugaton, meg úgy mindenhol, képesek legyenek az önvédelemre a britek, az indiánok, vagy a bűnbandák ellen.

Később kettő állásfoglalás is született erről. 1876-ban azt mondta ki a Legfelsőbb Bíróság, hogy ez a passzus nem ad egyértelmű jogot arra, hogy a tulajdonlás mellett hordják is a lőfegyvereket. 2008-ban aztán már úgy döntött ugyanez a szerv, hogy a birtoklásra és a viselésre is jogosultak az állampolgárok.

Nevada

Az eltérő fegyvertartási szabályok miatt most szorítkozzunk Nevadára, ahol az Egyesült Államok történelmének legnagyobb ilyen mészárlása történt vasárnap este. Ebben az államban találkozhatunk szinte a leglazább előírásokkal, olyannyira, hogy akár még géppuskát is vásárolhatunk.

Mészárlás Las Vegasban

Frissítés13A legfrissebb bejelentés szerint 58-ra emelkedett a Las Vegas-i lövöldözés halálos áldozatainak a száma, a kórházakban pedig 515 sebesültet ápolnak. Frissítés12Elsötétül keddre virradó éjjel a párizsi Eiffel-torony az előző napi Marseille-i késelés és a Las Vegas-i lövöldözés áldozatainak emlékére - jelentette be Anne Hidalgo Párizs főpolgármestere a Twitteren.

Itt például a Washington Post írt arról, hogy a hatályos nevadai jogszabályok szerint engedély nélkül lehet vásárolni félautomata fegyvereket, sörétes puskát vagy éppen pisztolyt. Ezeket ráadásul nem is kell regisztrálni sehol, jól látható helyen is viselheted, szóval nem kell otthon a komódban tartanod. Stephen Paddock Las Vegasban olyan fegyvereket használt, amik eredendően félautomaták voltak, tehát simán beszerezhette őket, csak később automatává alakított közülük kettőt, vagy ki tudja mennyit. Egyes információk szerint darabokban vitte be a szállodába ezeket, de akár pisztolytáskában is besétálhatott volna nyugodtan, mert nincs erre vonatkozó előírás.

Hogyan tudta átalakítani?

Vannak különböző eszközök és módszerek arra, hogy hogyan lehet félautomatából automatát csinálni. Az USA Today azt írja, hogy ezek legálisak, bár próbálták korlátozni a forgalmazásukat. Az egyik ilyen az elsütőbillentyű-forgattyú (trigger crank). Ez 50-60 dollárba kerül és a ravaszra kell szerelni. Hasonló funkciót tölthet be egy speciális markolat (bumpfire stock), ami a hátrasiklás erejébe nyúl bele és elérhetővé teszi a sorozatlövést.

Nevadában a rejtett fegyverviselési engedély megszerzése sem túl bonyolult (2012-es Inquisitr adatok szerint itt több mint 56 ezer rejtett fegyverviselésre jogosító aktív engedély volt kiadva), a rendőrség tulajdonképpen bele sem szólhat, ha a kérelmező megfelel a feltételeknek. Az egyik ilyen a büntetlen előélet, a Las Vegas-i mészárosnak sem volt előtte összetűzése a hatóságokkal.

Azt már népszavazáson sikerült elérni, hogy a fegyvervásárlásoknál egy engedéllyel rendelkező kereskedő ellenőrizze a vásárlót. Ez viszont még nem lépett életbe. A civil szervezetek úgy gondolták, hogy az FBI a szövetségi adatbázis segítségével fog ellenőrizni, de ők kijelentették, hogy nem érzik magukat illetékesnek ebben a kérdésben, inkább ellenőrizzen Nevada állam, ahogy azt korábban tette is.

Amiben más Nevada

A legfontosabb, hogy sok államban egyszerűbb fegyvereket nyugodtan birtokolhatsz, de Nevadában nincsenek tiltólistán az automata fegyverek, a rohampuskák és a gépkarabélyok/gépfegyverek sem. Ezekre már szigorúbb szabályozás vonatkozik, mint a félautomatákra, de nem teljesíthetetlen. Regisztrálni kell, valamint a szabályozásnak megfelelő módon tárolni.

Itt akár még nagy tűzerejű mesterlövész puskát is vehetünk, ráadásul bármennyit, mert a darabszámra vonatkozóan sincs korlátozás.

Mi számít automata fegyvernek?

Az érvényes szabályozás szerint azokat a lőfegyvereket lehet így nevezni, amik képesek sorozatlövést leadni az elsütőbillentyű hosszan tartó lenyomásával. A félautomata csak egyes lövéseket tud leadni, sorozatokat nem.

Lőszerszámolás

A fegyverszabályozás egy másik pontja a tölténytárak kapacitásának szabályozása. Nevadában erre vonatkozóan nincs érvényben semmilyen regula. Nagyobb kapacitású tárral értelemszerűen nagyobb pusztítást lehet végezni.

Miért nem szigorítanak?

Komoly csoportok küzdenek a korlátozó intézkedésekért, de talán még komolyabbak ellene. A szigorításért kampányolók is az ésszerűség határán belül mozognak: általában a hatékonyságra hívják fel a figyelmet. Önvédelmi célú fegyverek tartását ők sem tiltanák, de a komolyabb lőfegyvereket nem engednék a piacra, vagy legalábbis nem ilyen könnyen.

Természetesen politikai témává is vált ez a kérdés. Demokrata politikusok általában a szigorítás mellett szállnak síkra, lásd Barack Obama vagy Hillary Clinton, a republikánusok meg ellene (a Magyar Nemzet itt és itt remek cikkekben tárgyalta a témát).

Fegyverlobbi

A fegyverlobbi ernyőszervezete (National Rifle Association – NRA) igazi nagykutya az államokban. Érvelési alap náluk, hogy a szigorítás a szabadságjogok korlátozását jelentené. Statisztikákra is hivatkoznak, melyekkel azt kívánják alátámasztani, hogy a nyílt fegyverviselés elrettenti a bűnözőket. A másik oldal szerint persze pont a lazább szabályozás növelheti a bűnözők számát. Óriási üzletről van szó.

Az is világos, hogy leginkább értelmezési vitáról van szó. Amerikában a második alkotmánykiegészítés garantálja a fegyverviseléshez való jogot. Ez viszont nem elsősorban az önvédelemről, hanem az állampolgár és állam kapcsolatáról szól. Megvédheti-e magát az állampolgár akár az államhatalommal szemben is?

(címlapfotó: a Las Vegas-i The Gun Store)