Tömegmészárlások Amerikában, Las Vegas a legkegyetlenebb?

Vasárnap este Las Vegasban a legfrissebb hírek szerint 58 embert gyilkoltak meg, ezzel az Egyesült Államok legvéresebb, fegyverekkel elkövetett tömegmerénylete lett a countrykoncertből. Összeszedtük az eddigi öt legdurvább hasonló támadást.

San Ysidro, Kalifornia - 21 áldozat

1984-ben James Huberty a helyi McDonaldsban rendezett mészárlást. A 41 éves férfi korábban biztonsági őrként dolgozott, a gyorsétteremben több gyereket is megölt.

16 óra előtt néhány perccel lépett be az étterem ajtaján a magas, vékony, szemüveges férfi. A pulthoz ment, ahol elővett egy Uzi géppisztolyt, majd azt kiabálta, hogy

"mindenki a földre!"

Először csak a plafonba lőtt. A McDonalds vezetője megpróbálta békésen rendezni az ügyet, de egyből fejlövést kapott. A kitörő pánikban a támadó az ajtóhoz ment, hogy senki ne tudjon elmenekülni.

Válogatás nélkül célba vett mindenkit. Közben azt ordította, hogy már több ezer sárgát megölt Vietnamban, most a mexikóiakon a sor. Később egy vadászpuskával és pisztollyal folytatta.

Végül egy mesterlövész végzett vele.

Killeen, Texas - 23 áldozat

1991. október 16-án George Hennard egy kávézóban (Luby's volt a hely neve) gyilkolt. Egy Ford Rangerrel hajtott az épületbe, a vendégek először azt hitték, hogy baleset történt. Később tüzet nyitott, 23 embert megölt, abból 10-et fejlövéssel. Főleg nőket akart gyilkolni. Korábbi szobatársa azt mondta a munkanélküli támadóról, hogy gyűlölte a feketéket, a spanyolokat és a melegeket. A nőket kígyóknak tartotta.

Hennard tűzharcba keveredett a helyszínre érkező rendőrökkel, sebesülten a fürdőszobába menekült, a helyszínen öngyilkos lett.

Newtown, Connecticut - 27 áldozat

2012 decemberében Adam Lanza egy általános iskolában nyitott tüzet. Először édesanyjával végzett, később átment a Sandy Hook nevű intézménybe, ahol húsz diákot és az iskola hat dolgozóját megölte. Többségükben 5-10 év közötti gyerekek voltak az áldozatok. Az anyja tanárként dolgozott.

„A tornateremben voltunk, amikor hangos durranásokat hallottunk, azt hittük, valaki egy ajtót csapkod. Aztán kiabálás hallatszott, és nagyon sok lövés. Hallottam, hogy valaki azt kiabálja, kezeket fel, egy másik hang pedig azt, ne lőjön. Bebújtunk az öltözőszekrényekbe, aztán később valaki jött és kivezetett minket az iskolából."

Ez egy 9 éves gyerek beszámolója az eseményekről. Barack Obama elsírta magát a sajtótájékoztató közben a mészárlás után.

A férfi golyóálló mellényben érkezett az iskolába, tanteremről tanteremre járva lőtt mindenkire, végül öngyilkos lett.

Blacksburg, Virginia - 32 áldozat

Ez is iskolai mészárlás, a Virginiai Egyetemen 2007 áprilisában. Cso Szjunghuj, a dél-koreai hallgató 27 diákot és öt tanárt ölt meg, később ő is öngyilkos lett. Ezután váltak egyre erősebbé azok a hangok Amerikában, amelyek a fegyvertartás szigorítását követelték.

A támadás két hullámban történt, két óra eltéréssel. A kollégiumban és az egyetem épületében is gyilkolt a diák. Először exbarátnőjét és annak szeretőjét ölte meg az egyik szobában. Ott üzenetet is hagyott maga után, mielőtt elindult a kampusz felé:

"Ti okoztátok ezt nekem!"

Orlando, Florida - 49 áldozat

Vasárnap estig ez volt a legsúlyosabb mészárlás az Egyesült Államokban. 2016-ban a helyszín a Pulse melegbár volt. Az Iszlám Állam magára vállalta ezt a mészárlást. Omar Mateen nem sokkal előtte felhívta a 911-et és elmondta, hogy hűséget esküdött a Daesh vezetőjének.

Korábban az FBI többször is kikérdezte már, szülei szerint régóta gyűlölködő megjegyzéseket tett a melegekre. Hajnali kettő körül érkezett a bárba, ahol lőni kezdett. Egy rendőr pont a helyszínen volt, aki viszonozta a tüzet, a támadó így túszokat ejtett. A bárban ekkor 320 ember volt, órákon át tartott a dráma.

Hat óra előtt néhány perccel végeztek vele a hatóságok.

Vasárnap este Las Vegasban a legfrissebb hírek szerint 58 embert öltek meg, a cikkben minden részletet megtalál:

Mészárlás Las Vegasban

Frissítés13A legfrissebb bejelentés szerint 58-ra emelkedett a Las Vegas-i lövöldözés halálos áldozatainak a száma, a kórházakban pedig 515 sebesültet ápolnak. Frissítés12Elsötétül keddre virradó éjjel a párizsi Eiffel-torony az előző napi Marseille-i késelés és a Las Vegas-i lövöldözés áldozatainak emlékére - jelentette be Anne Hidalgo Párizs főpolgármestere a Twitteren.