Az ügyészség nem indít nyomozást az Elios-ügyben

"Egyelőre nem."

Harangozó Tamás MSZP-s képviselő kérdezte Polt Péter legfőbb ügyészt az Elios-botrányról, amiben Tiborcz István, a miniszterelnök veje is érintett lehet.

A legfőbb ügyész válaszából kiderült, hogy egyelőre nem indítanak nyomozást az ügyben, mégpedig a júliustól hatályos büntetőeljárási törvény miatt. Ez alapján, amíg nincs gyanúsított, addig a nyomozás első szakaszában az ügyész csak az eljárás törvényességét vizsgálhatja – számolt be a HírTV.

Vicces, hogy ugyanezen törvény paragrafusai szerint a hatóságoknak gyanú sem kell ahhoz, hogy bárki ellen („bűncselekmény gyanúsítottjaként szóba jöhető személy”) előkészítő eljárást indítsanak, melynek során „leplezett” - gyakorlatilag titkosszolgálati eszközöket is bevethetnek.

A készenléti rendőrség már nyomozást indított az ügyben, de eddig senkit nem hallgattak ki gyanúsítottként.

Korábban az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) tárt fel súlyos szabálytalanságokat a közvilágítási tendereket nyerő Elios Zrt. közbeszerzéseinél, az unió akár 13 milliárd forintot is visszakövetelhet a magyar államtól.

Elios-botrány - Egyre kínosabb, hogy Orbánék nem válaszolnak a vizsgálóbizottsági kérdésekre

Az Európai Unió Csalás Elleni Hivatalának (OLAF) jelentése nyomán kirobbant Elios/Tiborcz-botrány már nem nemzetközileg is hírhedté tette az Orbán-kormány korrupciós ügyeit. Nem is nagyon tudnak a miniszterelnök környezetében ezzel a bizonyítvánnyal elszámolni. Az érintettek hallgatnak, pedig már vizsgálóbizottság szorongatja őket.