Alaptörvény-módosítás: "Orbán Viktor férfi. Mészáros Lőrinc férfi"

Alaptörvény-módosítás: "Orbán Viktor férfi. Mészáros Lőrinc férfi"

Jelen pillanatban is zajlik a Parlamentben a gránitszilárdságú Alaptörvény kilencedik módosításáról zajló vita, amely három, egymástól rendkívül különböző élethelyzetet szabályozna. 

Ami a járvány leple alatt elveszti közpénz jellegét...

(Figyelem! Ez egy véleménycikk! A leírtak nem feltétlenül tükrözik a teljes szerkesztőség álláspontját, de fontosnak tartjuk, hogy helyt adjunk a kulturált és logikusan érvelő, vitaindító véleményeknek is.) Nyolc év alatt kilencedszer szeretné módosítani a Fidesz a „gránitszilárdságú" Alaptörvényt. Kilenc módosítás nyolc év alatt nem gránit-, hanem inkább tejbegrízszilárdságot jelent, a tartalma sokkal aggasztóbb.

Egyrészt kimondaná: 

  • "A családi kapcsolat alapja a házasság, illetve a szülő-gyermek viszony. Az anya nő, az apa férfi."
  • "Közpénz az állam bevétele, kiadása és követelése.”
  • "Különleges jogrend a hadiállapot, a szükségállapot és a veszélyhelyzet".

Bár egyik kérdésről sem volt korábban társadalmi egyeztetés - arról főleg nem, hogy hol és milyen alapítványokban veszíti el a közpénz a közpénzjellegét -, azért egy módosítójavaslat mégis akadt. 

A párbeszédes Szabó Tímea segített be - úgymond - a kormánypártok alkotmányozásába. 

Nemcsak azt rögzítené az Alaptörvényben, hogy "az anya nő, az apa férfi", de azt is, hogy

"Orbán Viktor férfi. Mészáros Lőrinc férfi."

Illetve, hogy a

"közpénz az állam bevétele, kiadása és követelése. Orbán Viktor strómanjai és házi oligarchái vagyona a Szent Korona oltalma alá helyeztetik."

"A módosító javaslatunk valóban ironikus, amellyel a tekintélyét teljes mértékben elvesztett Alaptörvény valós arcát kívánjuk megmutatni, egyben tükröt tartani a Kormány elé, amely az igazi alkotmányos értékek helyett ordas eszméket és a saját szabad rablását kívánja Alaptörvénybe foglalni, megcsúfolva azon hagyományainkat és elveinket, amelyekre valóban büszkék lehetünk"

- indokolta módosítóját Szabó Tímea.