Gold King Mine - Lehetetlen megtisztítani a térséget az arzéntól

Az arzén és az ólom sajnos az üledékben marad, valószínűleg sokáig...

Az Egyesült Államokban a Sziklás-hegység területén több aranybánya is működik, illetve működött, azonban a hegyekből a mélybe zúduló folyók az esetleges szennyezéseket egyből óriási területen képesek széthordani.
 
Akkor és most... (fotó: Twitter)
 
Az 1923-ban bezárt Gold King Mine elnevezésű aranybányából néhány nappal ezelőtt percenként 550 liternyi mérgező, arzén és ólom tartalmú szennyvíz zúdult ki az Aminas folyóba. Megdöbbentő látvány volt, ahogy a tiszta vizű, gyors folyású hegyi folyót sárgára festi a bánya zagytározójából kiszabadult mérgező iszap.

 
Az arzén vakságot, bénulást és rákot, míg a nagy mennyiségben - csak úgy, mint az ólom - akár halált is okozhat. Ugyanakkor, mindkét anyag hosszú évekre képes elszennyezni a környezetet, amennyiben bejutnak az ökológiai rendszerekbe, a táplálékláncba. A negatív hatását sokáig lesz kénytelen elszenvedni a helyi közösség, és az élővilág. 
 
Jellemző, a katasztrófa azután következett be, hogy a Környezetvédelmi Ügynökség (Environmental Protection Agency - EPA) emberei egy kisebb szivárgást vizsgáltak a majd 100 éve nem működő aranybányánál, amikor valahogy megsértették a zagytározó gátját. Ezek a bányák ugyanis folyamatos kockázatot jelentenek, ezért szükséges az állandó ellenőrzés.

 
Az arany kitermelése arzén, kadmium, ólom, alumínium és réz felhasználásával történik, sőt sok esetben ciántechnológiával működik ez a folyamat. A mérgező salakanyagot pedig zagytározókkal próbálják elzárni a természettől. Számunkra azért is kiemelten fontos követni az események alakulását, mert az erdélyi Verespatakon egy ennél nagyságrendileg nagyobb méretű aranybányát akar megnyitni a kanadai Gabriel Resources Ltd.
 
Hiába nem sárga, a méreg a mélyben maradt - az EPA szakemberei vizsgálódnak
 
Az amerikai szakemberek mesterséges tavakat hoztak létre, ezekbe igyekeznek átszűrni a mérgező anyagot a folyóból, ám ahogy azt elismerte Shaun McGrath, az EPA helyi vezetője, az üledékben megmaradnak ezek a fémek, és áradásoknál újra és újra ellepi majd a környéket a szennyezés, még akkor is, ha már a víz felszínéről eltűnt a sárga árnyalat.