Nem engedi be az orosz vezetés a szakszervezeti vezetőket a Dunaferr területére; ki is rúgták őket

Nem engedi be az orosz vezetés a szakszervezeti vezetőket a Dunaferr területére; ki is rúgták őket

Reggel hat óta állnak a szakszervezeti vezetők a dunaújvárosi Dunaferr kapujában, ugyanis nem engedik be őket a vasműbe, a szövetségi tanács előre bejelentett ülésére. László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke azt nyilatkozta a Mércének:

ha kell, a hideg ellenére váltásban állnak az épület előtt, ám addig nem hagyják el a helyszínt, amíg be nem jutnak.

A portál arról ír, hogy a Dunaferr Vasas Szakszervezeti Szövetség elnökét, Molnár Lászlót és a szakszervezet két alelnökét, Hegedűs Lászlót és Győri Gábort, valamint Eszenyi Andrást sem engedték be: ők hárman az ISD Dunaferr Zrt. munkavállalói delegáltjai és egyben a cég felügyelőbizottságának választott tagjai is.

László Zoltán úgy tudja,

a biztonsági szolgálat rendelkezik egy listával, amelyen azok nevei szerepelnek, akik akkor sem mehetnek be a gyárba, ha egyébként állandó bejárásuk van oda:

ezek a személyek főként a helyi szakszervezet vezetői, az üzemi tanács elnöke és tudomásuk szerint ezen a listán szerepelnek a frissen kinevezett igazgatótanács tagjai is.

Frissítés:

Nemcsak, hogy nem engedték be reggel a szakszervezeti vezetőket a Dunaferr dunaújvárosi gyárába, de azonnali hatállyal el is bocsátották őket - írta a Népszava.

Azonnali hatállyal elbocsátotta a Dunaferr Vasas Szakszervezet négy vezető tisztségviselőjét a Dunaferrtől Evgeny Tankhlievich – tájékoztatta a lapot László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke. Ez egy belső, céges üzenetből derült ki, amelyben László Zoltán szerint Tankhlievich az elbocsátást azzal indokolta, hogy „ukrán hordák oldalán állnak”. A Vasas alelnöke leszögezte: a szakszervezeti tisztségviselők a dolgozók oldalán állnak, az ő érdekeiket képviselik, elbocsátásuk pedig törvénytelen.

Orbán sem segített

Arról már beszámoltunk, az orosz tulajdonban álló Dunaferrnél nagy a baj, a bérek csúsznak, a jövőkép bórus. Jellemző, hogy a cég munkavállalói egyelőre úgy tűnik, eredménytelenül fordultak Orbán Viktor miniszterelnökhöz, a kormányzat nem lépett az érdekükben a baráti Oroszországnál.

Pedig a térség parlamenti képviselője, a jobbikos Kálló Gergely határozati javaslatot terjesztett be az Országgyűlés elé annak érdekében, hogy a kollektív szerződést ne lehessen egyoldalúan felbontani a tulajdonos részéről, miután Dunaújvárosban tárgyalt Jevgenyij Tankijeviccsel az ISD Dunaferr Zrt. orosz tulajdonosával és a helyi Vasas szakszervezetekkel.