A miniszterektől kérnek segítséget a Dunaferr dolgozói, amiért egyre nagyobb bajban van a cég

ISD Dunaferr Zrt.
Az ISD Dunaferr Zrt. látképe Dunaújvárosban 2012-ben
MTI/Máthé Zoltán

A Dunaferr DV Vasas Szakszervezeti Szövetség és a Dunaferr Ifjúsági szervezete közös levelet írt azok után, hogy továbbra sem kapják meg időben a béreket, ráadásul a fejetlenséget jól mutatja, a vállalatnak már egy ideje nincs igazgatósága és cégvezetője sem.

Mint a levélben fogalmaztak, a Dunaferr az elmúlt tíz évben - kivéve a 2017-es és 2018-as éveket - folyamatosan veszteséges. A munkavállalók munkahelyük megtartása érdekében évek óta folyamatosan mondanak le egyes juttatásaikról azzal a feltétellel, hogy azokat egy későbbi időpontban a szakszervezetek és a menedzsment által kötött megállapodás alapján megkapják.

"Hangsúlyozni kívánjuk, hogy a munkavállalók szinte minden évben anyagi ellentételezés nélkül hoztak áldozatokat. Mind a munkavállalókat, mind a szakszervezeteket megdöbbentette az a tény, hogy a menedzsment 2020. augusztus 14-én felmondta a Dunaferr-nél több évtizede érvényben lévő kollektív szerződéseket."

A helyzet megoldása érdekében a Dunaferr Zrt. Igazgatósága 2020. szeptember 30-ára közgyűlést hívott össze, amelyen a cégvezető kinevezése mellett megválasztották volna az igazgatósági és a felügyelőbizottsági tagokat, de a többségi tulajdonos távolmaradása miatt határozatképtelen volt a közgyűlés, majd ugyanezen okból a következő is.

A szakszervezet szerint a cég jelenlegi működése nem felel meg a magyar törvényeknek, hiszen jelenleg nincs se igazgatóság, sem pedig cégvezető. 

Véleményük szerint a vállalat ráadásul megsértette a Munka Törvénykönyvét is, hiszen a szeptemberi, az októberi és a novemberi bérük is csak két részletben érkezett meg. 

A dolgozók a levelüket Gulyás Gergelynek, Palkovics Lászlónak és Szijjártó Péternek címezték. 

Az ügy miatt a héten Kálló Gergely, a térség országgyűlési képviselője is felszólalt a parlamentben. A ellenzéki jobbikos képviselő elmondta, hogy a kormánypárti képviselők csak kifogásokat keresnek, hogy ne kelljen segíteni a Vasműben dolgozóknak. 

Emlékeztetett, hogy Dunaújváros önkormányzata élve az Alaptörvényben rögzített jogával, pár pontos javaslatot nyújtott be arra vonatkozóan, hogyan lehetne megoldani a Dunaferr dolgozóinak helyzetét. 

Erre azonban Gulyás Gergely cinikusan csak annyit válaszolt, hogy

„a Dunaferr magántulajdonban álló gazdasági társaság, így működésére és gazdálkodására a kormánynak semmilyen befolyása nincs.”

Hozzátette, hogy a kormány "nagyon helyesen a turisztikai dolgozó embereknek a fizetésének a felét állja", azonban a turisztikai cégek 99%-a magánvállalat, mégis segít a kormányzat. Éppen ezért a képviselő nem tudja mire vélni, hogy miért nem segít és miért hagyja cserben a kemény fizikai munkát végző munkásokat a kormányzat.

Kiemelte, hogy a kormány az ún. Gazdaságvédelmi Alapból bármikor támogatja Semjén Zsolt vadászati kiállítását, (2,1 milliárd forint) vagy az hazai űrtevékenységet (2,4 milliárd forint), illetve kormányzati kommunikációra is költ, (1,9 milliárd forint) de a Vasmű dolgozóira sajnálja a támogatást.  

"Ha ezt a három tételt összeadnánk, akkor körülbelül fél évig biztosítani tudtuk volna a vasműs dolgozók fizetését"

- összegezte Kálló Gergely.