Jégveszély miatt lezárta a Normafát a XII. kerületi önkormányzat

Jégveszély miatt lezárta a Normafát a XII. kerületi önkormányzat

A fákra rakódott jég az ónoseső következtében megvastagodott, ezért fennáll a jéghullás és faágak letörésének veszélye. Országszerte gondot okoztak a jég miatt kidőlt fák.

A Normafán az ónos eső következtében a fákra rakódott jég az éjszaka megvastagodott, ágak és tenyérnyi jégdarabok szakadnak le, kisebb fák kidőlése is várható – írta Hegyvidék önkormányzata.

A balesetek megelőzése és a biztonság érdekében a Hegyvidéki Önkormányzat a Normafa erdőterületeit erdőgazdálkodói jogkörével élve péntek reggeltől ideiglenesen lezárta.

„Kérünk mindenkit, hogy a lezárás ideje alatt ne látogassák a Normafát!”

Jellemzően árokba csúszott, elakadt járművek mentéséhez kérték a tűzoltók segítségét, de egyes helyeken a kidőlt fák, leszakadt ágak okoztak forgalmi akadályt a csütörtöki havazás és ónos eső következtében - közölte a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) péntek reggel az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint több mint száz helyen kellett beavatkozniuk a tűzoltóknak, az esetek felében a fővárosban, illetve Pest, Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves vármegyében is a szokásosnál több feladatot adott az átvonuló csapadékzóna és az ónos eső.

Éjfélig negyvenként elakadt járművet kellett menteni. Kilenc helyen a villamos vezetékek is megsérültek, Pest és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében néhány településen átmenetileg szünetelt az áramellátás - írta az OKF.

A katasztrófavédelem továbbra is arra kér mindenkit, hogy figyelje a meteorológiai szolgálat riasztásait, az aktuális útviszonyokról pedig a Magyar Közút információs portálján lehet tájékozódni - olvasható a közleményben.

(MTI)

(Címlapkép: Havas út a lezárt Normafánál 2023. február 4-én. A Normafapark igazgatósága délelőtt zárta le a területet, ahol viharos erejű szél tombol, ágak, gallyak szakadnak le a fákról, fák dőlhetnek ki. Az erdei utak jegesek, csúszósak. MTI/Lakatos Péter)