Jobbik: elég volt a Szent Korona gyalázásából!

A Szent Korona védelmében nyújtott be törvénymódosító javaslatot a Jobbik, miután egyre gyakrabban gyalázzák nemzeti jelképünket. Az ügyészség eddig nevetséges okokkal söpörte le a párt feljelentéseit - derült ki Sneider Tamás sajtótájékoztatóján.

A Szent Korona védelmében nyújtott be törvénymódosító javaslatot a Jobbik, miután egyre gyakrabban gyalázzák nemzeti jelképünket. Az ügyészség eddig nevetséges okokkal söpörte le a párt feljelentéseit - derült ki Sneider Tamás sajtótájékoztatóján.

A sajtótájékoztató apropójául egy bolt akciója szolgált, mely a holnapi naptól Szent Koronát gyalázó pólókat fog árusítani, hogy a negatív hírt felhasználva reklámozza magát. Sneider szerint ez rámutat arra, hogy a korona gyalázása odáig fajult, hogy ma már üzleti tevékenységként is lehet folytatni.

A Jobbik szerint végleg megálljt kell parancsolni ennek a tendenciának, mely jellemző módon akkor kezdődött, mióta a Btk.-ban szerepel a Szent Korona védelme. Sneider rávilágított: míg nem volt ilyen törvényi szabályozás, addig csak elvétve, egy-két évente történt ilyen gyalázkodás, most viszont fél év alatt már a hatodik alkalommal tapasztalhattunk ilyet.

A képviselő emlékeztetett: a törvényalkotó úgy fogalmazott, hogy egyévi elzárással büntethető az, aki a Szent Koronát, a nemzeti címert vagy lobogót meggyalázza. Az ügyészség ennek ellenére sorra elutasította a Jobbik feljelentéseit, mondván, magát a Szent Koronát nem érte semmilyen sérelem, hiszen épségben áll a Parlamentben. A törvény célja nyilvánvalóan nem az volt, hogy a korona a Parlamentben még nagyobb védelmet kapjon, hanem az, hogy a képi mását, vagy hasonló ábrázolása is védve legyen.

A politikus felsorolta, milyen gyalázkodások történtek az utóbbi fél év során.

- Kossuth Lajos fején párducmintás Szent Korona-sapka




- a Van képünk hozzá az ARC nevű kiállításon egy szivárványt hányó figura fején volt látható a korona

- ugyanezen a Van képünk hozzá kiállításon horogkeresztet tettek a korona tetejére




- A Szent Korona Darth Vader fején - ilyen pólók árusításába kezdenek csütörtökön




- Bécsben a magyar nagykövettel közösen három humorista gyalázta nemzeti jelképünket


- Varga Viktor emlékezetes alakítása az egyik kereskedelmi TV képernyőjén



A Jobbik minden esetben feljelentést tett, így a legutóbbi kapcsán is. A korábbiakat az ügyészség lesöpörte, Varga Viktor ügyében a párt még várja a fejleményeket.

Sneider szerint vannak, és kellenek, hogy legyenek olyan szimbólumok, melyek a nemzet egységét szimbolizálják és melyeket folyamatosan védeni kell. Az egyik ilyen természetesen az ezeréves államiságunkat jelképező Szent Korona lehet. A politikus kiemelte: lehet politikai pártokat vagy rendszereket nem szeretni, de van olyan tárgy, melyért emberek életüket adták, ha másért nem, már csak az ő hősies helytállásuk miatt is megérdemli a Szent Korona a fokozott védelmet.

A Jobbik törvénymódosító javaslatot nyújtott be, mely a Szent Korona képi ábrázolását is hivatott védeni. Bíznak benne, hogy a kormányzat ezt gyorsan napirendre veszi, és véget lehet vetni a sorozatos gyalázkodásoknak.

alfahir.hu